Gările şi aeroporturile din Germania vor fi paralizate joi de o grevă simultană a mecanicilor de locomotivă, a personalului responsabil cu securitatea în aeroporturi precum şi a personalului de la sol de la compania aeriană Lufthansa.
Mecanicii de locomotivă au intrat în grevă încă de la ora 2:00 am (1:00 GMT), operatorul feroviar naţional Deutsche Bahn avertizându-i pe călători că va putea asigura numai o mică parte din cursele sale obişnuite. Această grevă, care ar urma să dureze 35 de ore, marchează debutul unui nou val de greve planificat de sindicatul GDL, care cere reducerea programului de lucru săptămânal fără o modificare a salariilor.
Acţiunea de protest din sectorul feroviar coincide cu o grevă de două zile a personalului de la sol al companiei aeriene Lufthansa, transportatorul aerian german estimând că va putea asigura doar între 10% şi 20% din zborurile programate iniţial. Operaţiunile Lufthansa de pe marile aeroporturi de la Frankfurt şi Munchen vor fi serios afectate.
Sindicatul Verdi, care reprezintă aproximativ 25.000 dintre salariaţii Lufthansa, solicită o majorare de 12,5%, sau cel puţin 500 de euro pe lună, pentru personalul de la sol al companiei germane. În plus, Verdi vrea şi un bonus de compensare pentru efectele inflaţiei, în valoare de 3.000 de euro, care să fie acordat la nivelul întregului grup.
Aeroportul de la Frankfurt, cel mai mare din Germania, va fi lovit joi din două părţi, în condiţiile în care la greva personalului de la sol se va adăuga o grevă a personalului responsabil cu securitatea. Operatorul acestui important hub aerian a avertizat că nimeni nu ar trebui să vină la aeroport, deoarece niciun pasager care doreşte să plece de pe aeroportul din Frankfurt nu va putea intra în zona de control de securitate din lipsă de personal la punctele de control. Cu toate acestea, vor avea loc aterizări şi decolări pe aeroportul din Frankfurt, ceea ce înseamnă că cel puţin pasagerii aflaţi în tranzit vor putea să schimbe avioanele.
Germania este afectată de mai multe luni de greve în sectorul transporturilor, care au afectat o gamă largă de activităţi, de la transportul în comun până la trenuri de mare viteză şi cele mai mari aeroporturi din ţară.