Curtea Supremă a Statelor Unite a stabilit la data de 25 aprilie dezbaterile cu privire la imunitatea penală invocată de către Donald Trump în calitate de fost preşedinte, potrivit unui calendar al Curţii în luna aprilie publicat miercuri.

Cea mai înaltă jurisdicţie americană a decis la 28 februarie să se sesizeze în această problemă, amânând astfel data unui proces federal al fostului preşedinte cu privire la o tentativă de răsturnare ilegală a rezultatelor alegerilor din 2020, relatează AFP.

Avocaţii lui Trump au argumentat la începutul lunii februarie că foştii preşedinţi au dreptul la protecţii juridice extinse şi nu pot fi urmăriţi penal pentru acţiuni oficiale decât dacă sunt mai întâi puşi sub acuzare de Camera Reprezentanţilor şi înlăturaţi din funcţie de către Senat.

Fostul președinte republican şi-a exprimat în repetate rânduri dorința de a beneficia de imunitate afirmând, cu majuscule într-o postare din 18 ianuarie:

„TOŢI PREŞEDINŢII TREBUIE SĂ AIBĂ IMUNITATE PREZIDENŢIALĂ COMPLETĂ ŞI TOTALĂ, DACĂ NU, AUTORITATEA ŞI DECIZIA UNUI PREŞEDINTE AL STATELOR UNITE VOR FI LUATE ŞI VOR DISPĂREA PENTRU VEŞNICIE”.

Actul de acuzare întocmit de procurorul special Jack Smith îl acuză pe Trump că s-a folosit de afirmaţii false de fraudă electorală pentru a face presiuni asupra legislatorilor statului, a oficialilor Departamentului de Justiţie şi a vicepreşedintelui de atunci Mike Pence pentru a împiedica certificarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 2020.