Țările Uniunii Europene au convenit miercuri să ofere Ucrainei 5 miliarde de euro pentru ajutor militar, în cadrul unei revizuiri a unui fond de asistență gestionat de UE.
Ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au convenit asupra revizuirii fondului European Peace Facility (EPF) în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, după luni de dispute, în care Franța și Germania, două dintre cele mai mari puteri ale UE, au fost în centrul dezbaterilor.
„Mesajul este clar: vom sprijini Ucraina cu tot ceea ce este necesar pentru a învinge”, a postat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, pe platforma de socializare X, după această decizie, potrivit Reuters.
Fondul funcționează ca un sistem gigantic de rambursare a banilor, oferind membrilor UE rambursări pentru trimiterea de muniții către alte țări.
Franța, un promotor puternic al industriilor europene de apărare, insistase asupra unei politici ferme de „cumpărare europeană” pentru armele eligibile pentru rambursări. Alte țări au susținut că această cerință ar inhiba eforturile de a cumpăra la nivel mondial pentru a trimite rapid arme în Ucraina.
Germania, de departe cel mai mare donator bilateral de ajutor militar al Europei pentru Ucraina, a cerut ca aceste donații să fie luate în considerare la stabilirea mărimii contribuțiilor financiare ale țărilor la fond.
Diplomații au declarat că s-a ajuns la un compromis care permite flexibilitate în ceea ce privește regulile „buy European” și ia în considerare o parte din valoarea ajutorului bilateral la calcularea contribuțiilor financiare ale membrilor.
„Aceasta este încă o demonstrație puternică și oportună a unității și determinării europene, în obținerea victoriei noastre comune”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.
„Așteptăm cu nerăbdare ca decizia finală să fie aprobată la următoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE.”
Textul final spune că sistemul ar trebui să acorde prioritate industriei europene de apărare, permițând în același timp „în mod excepțional o anumită flexibilitate în cazurile în care aceasta nu poate furniza într-un termen compatibil cu nevoile ucrainene”.
Potrivit diplomaților, compromisul va permite fondului să contribuie la finanțarea unei inițiative cehe de a cumpăra sute de mii de obuze de artilerie de care este nevoie disperată din țări din afara Europei.
Potrivit UE, EPF a fost deja utilizat pentru a aloca aproximativ 6,1 miliarde de euro pentru ajutor militar pentru Ucraina.
Borrell a propus anul trecut crearea unui nou fond de numerar destinat în mod special ajutorului pentru Kiev – Fondul de asistență pentru Ucraina – în cadrul EPF, cu un buget de până la 5 miliarde de euro pe an pentru următorii patru ani.
Acest lucru a dus la o dezbatere prelungită cu privire la normele privind ajutorul viitor, care a dus în cele din urmă la acordul de miercuri.
Compromisul include măsuri pentru a mulțumi Ungaria, care a blocat anterior plățile de la FPE și a declarat că nu dorește ca contribuțiile sale să finanțeze arme pentru Ucraina.
Conform acordului, contribuțiile sale vor fi folosite pentru a finanța ajutorul militar acordat altor țări, potrivit oficialilor UE.
„Ucraina are nevoie de mai multe arme și echipamente, noi le vom furniza în cantități suficiente și într-un mod coordonat”, a declarat Hadja Lahbib, ministrul de externe al Belgiei, actualul deținător al președinției rotative a UE.
„Europa este fidelă angajamentelor sale. Libertatea noastră este în joc”.