Haiti se străduieşte să rezolve o criză politică şi umanitară de lungă durată care, potrivit avertismentelor agenţiei pentru copii, UNICEF, provoacă o foamete record şi malnutriţie care pune în pericol viaţa în unele zone din capitala Port-au-Prince.

Primul ministru, Ariel Henry, a declarat săptămâna aceasta că va demisiona odată ce va fi instituit un consiliu de tranziţie. Bande puternic înarmate au preluat controlul asupra unei mari părţi a oraşului, iar grupurile de apărare a drepturilor omului au raportat numeroase omoruri, răpiri şi violenţe sexuale.

ULTIMELE ȘTIRI

Cum plănuiesc rușii să protesteze duminică față de realegerea lui Putin? Susținătorii lui Navalnîi vandalizează buletinele de vot: „Acest vot e un act politic, un flashmob pentru a arăta că suntem mulți anti-Putin”

Trump prezice sfârşitul democraţiei americane dacă va pierde alegerile din 2024

VIDEO Vulcanul din Islanda a erupt din nou / Poliţia islandeză a anunţat că a declarat stare de urgenţă pentru zonă

Banca Transilvania limitează sumele transferate prin intermediul serviciului de transfer instant, administrat de Transfond. Soluţia, temporară, a fost aplicată din cauza creşterii tentativelor de fraudă online în România

Vezi mai multe articole din categoria externe

UNICEF a declarat că unul dintre cele 17 containere ale sale a fost jefuit în portul Port-au-Prince, unde a declarat că 260 de containere aparţinând organizaţiilor umanitare sunt controlate de grupuri armate.

„Jefuirea proviziilor care sunt esenţiale pentru a salva viaţa copiilor trebuie să înceteze imediat”, a declarat Bruno Maes, reprezentantul UNICEF în Haiti.

„Acest incident are loc într-un moment critic, când copiii au cea mai mare nevoie de ele”.

Proviziile din containerul jefuit includeau aparate de resuscitare şi echipamente conexe, a precizat UNICEF. Agenţia a avertizat că trei din patru femei din zona Port-au-Prince nu au acces la asistenţă medicală şi nutriţie de bază.

De asemenea, în Port-au-Prince, unele spitale au fost forţate să se închidă din motive de siguranţă şi doar două săli de operaţii chirurgicale sunt operaţionale, potrivit UNICEF.

Penuria de electricitate, de combustibil şi de materiale medicale a afectat spitalele din întreaga ţară, şase din zece unităţi neputând funcţiona, a adăugat UNICEF.