O uzină de armament nuclear din apropierea oraşului Amarillo, în nordul TexasUpdate Texas

„Operaţiunile la uzina Pantex au fost oprite până la o notificare ulterioară. Toate armele şi materialele speciale sunt în siguranţă şi nu au fost afectate”, se arăta anterior într-un mesaj postat pe X (cunoscut anterior ca Twitter) de către Pantex.

Serviciul meteorologic din Amarillo a recomandat locuitorilor să rămână în case.

„Calitatea aerului rămâne slabă în zona Amarillo… în timp ce fumul continuă să se răspândească spre sud”, precizase serviciul meteorologic într-un mesaj postat pe X.

Știre inițială O serie de incendii de vegetație au mistuit Texas

Un număr necunoscut de case și alte structuri din comitatul Hutchinson au fost deteriorate sau distruse, au declarat oficialii locali pentru situații de urgență. Principala facilitate care assemblează și demontează arsenalul nuclear al Americii și-a oprit operațiunile marți seara, scrie ABC News.

„Am evacuat personalul nostru, personalul neesențial de pe site, doar din precauție”, a declarat Laef Pendergraft, purtător de cuvânt al Biroului de Producție al Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară la Pantex, în timpul unei conferințe de presă. „Dar avem o brigadă de pompieri bine echipată, care s-a antrenat pentru aceste scenarii, care este în locație, urmărește și este pregătită să intervină în cazul în care apare vreo urgență reală pe site-ul fabricii”.

În dimineața zilei de miercuri, Pantex a postat pe X, cunoscut anterior ca Twitter, că fabrica „este deschisă pentru operațiunile normale de schimb de zi” și că tot personalul trebuie să se prezinte la serviciu conform programului.

Pantex este situată la aproximativ 27,36 kilometri nord-est de Amarillo și la aproximativ 515 kilometri nord-vest de Dallas. Din 1975, a fost principalul loc de asamblare și dezasamblare a bombelor atomice ale SUA. A asamblat ultima bombă nouă în 1991, în timp ce a dezasamblat mii.

Guvernatorul republican Greg Abbott a emis o declarație de dezastru pentru 60 de comitate, în timp ce cel mai mare incendiu, incendiul Smokehouse Creek, a ars aproape 1.040 kilometri pătrați, potrivit Serviciului Forestier al Texas

Autoritățile nu au spus ce ar fi putut cauza incendiul, care a distrus comitatele slab populate înconjurate de câmpii.

Prognoza meteo a oferit o mică speranță pentru pompieri – temperaturi mai scăzute, mai puțin vânt și posibil ploi joi. Dar pentru moment, situația este disperată în unele zone.

Evacuările au fost ordonate și în apropierea localității Miami, iar școlile din Canadian și Miami au anunțat că sunt închise miercuri. La est de Canadian, pompierii din zona Durham, Oklahoma, au încurajat și ei oamenii să se evacueze din cauza incendiului.

Evacuările au avut loc și în Skellytown, Wheeler, Allison și Briscoe, potrivit Serviciului Național de Meteorologie din Amarillo.

Marți seara, incendiile se întindeau de la 32 până la 40 de kilometri de Amarillo, iar vântul aducea fumul în oraș, ceea ce ar putea afecta persoanele cu probleme respiratorii, au spus oficialii serviciului meteo.