Un localnic din satul Bâzdâna, judeţul Dolj, acolo unde în urmă cu peste o săptămână o casă a fost distrusă în explozia unei pungi de metan acumulate sub imobil, și-a construit o instalație improvizată de captare a gazului din sol.

Măsurătorile efectuate de echipajul chimic, biologic, radiologic şi nuclear (CBRN) duminică, 10 martie, la ora 16:30, au indicat că în curtea unde a avut loc explozia din urmă cu peste o săptămână concentraţia de metan în zona puţului, la o adâncime de 10 centimetri, se menţine la sută la sută, la fel ca în zilele precedente. Concentraţii de metan au fost constatate, duminică şi în alte zone din gospodărie.

Dacă în urmă cu o zi, dar şi duminică dimineaţă, măsurătorile realizate în zona casei, în exterior, la o adâncime de 10 centimetri, arătau că nu sunt acumulări de gaz, măsurătorile făcute duminică după amiază au indicat o concentraţie de 40% de metan în aceeaşi zonă. Şi la distanţă de cinci centimetri s-a constat prezenţa gazului, în concentraţie de 32% duminică după amiază, după ce duminică dimineaţă în aceeaşi zonă aparatele nu semnalaseră concentraţii de metan, conform News.ro.

În camera de zi a locuinţei care a fost grav afectată de explozie, în zona unui perete comun cu baia, concentraţia de metan a fost de 85% duminică după amiază, mai mare cu 61% decât în ziua precedentă şi mai mult decât dublă comparativ cu măsurătorile realizate de autorităţi duminică dimineaţă.

Măsurătorile realizate duminică după amiază la Bâzdâna indică diverse concentraţii de metan ş în alte gospodării din sat.

În alte şase gospodării aparatele de măsură au indicat sâmbătă diverse concentraţii de gaz, în una dintre acestea fiind descoperită o instalaţie improvizată e captare a gazului. Aceasta gospodărie şi încă una în care s-a identificat metan în interiorul puţului au fost izolate şi sunt monitorizate de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Calopăr, potrivit News.ro.

Măsurătorile realizate duminică în alte opt gospodării din acelaşi sat nu au indicat prezenţa metanului.

Recent, un bărbat din Dolj a ajuns în stare gravă la spital cu arsuri de gradele 1 şi 2, după ce locuinţa în care se afla a explodat. Acesta ar fi descoperit o pungă cu gaze în curtea sa din satul Bâzdâna, comuna Calopăr, în urmă cu doi ani, moment în care a alertat şi autorităţile, însă nu a fost luată nicio măsură. Acum, bărbatul a forat un puţ în curtea locuinţei, iar gazul a ars timp de aproximativ o săptămână, până s-a produs explozia.

”Oamenii trăiesc cu acest gaz care vine din fântâni, din pânza freatică de foarte mulţi ani. Acum, nu negăm faptul că acel gaz care iese din pământ poate fi un pericol pentru locuitorii zonei respective”, a afirmat, luni, prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu.