Un criminal în serie francez a apărut la un concurs televizat în timp ce poliția îl căuta pentru violarea și uciderea unor copii și adulți.

Francois Verove a participat la show-ul francez „Tout le monde veut pendre sa place” („Toată lumea vrea să-i ia locul”) în 2019, râzând și glumind cu gazda emisiunii, în timp ce răspundea la întrebări de cultură generală, scrie dailymail.co.uk.

Însă fostul ofițer de poliție, pensionar, nu era un cetățean normal – Verove era căutat de poliție de mai bine de 30 de ani, ascunzându-se la vedere în tot acest timp.

Verove, în vârstă de 59 de ani, era descris ca un membru onest al comunității sale din orașul La Grande-Motte, din sudul Franței, acolo unde locuia alături de soție și copii.

Trecutul său sinistru a ieșit la iveală după ce s-a sinucis în 2021, iar poliția franceză a descoperit că există conexiuni între el și 31 de violuri și crime în Paris.

Apariția sa la televizor a fost văzută ca un indiciu că acesta nu a încercat să-și ascundă identitatea, în ciuda faptului că poliția avea o schiță cu chipul lui, precum și o suspiciune că cel care a comis crimele ar fi fost un polițist.

Verove a fost poreclit „Le Grele” după ce a comis o serie de violuri și crime între anii ’80 și 1994.

În cel mai cunoscut caz în care a fost implicat, bărbatul a violat și ucis o fată de 11 ani, pe nume Cecile Bloch, care a fost găsită fără viață în subsolul clădirii din Paris în care locuia, în 1986. Verove este bănuit că ar mai fi violat cel puțin alți doi copii.

Printre victimele sale se mai numără și un tehnician în aviație, Gilles Politi (38 de ani), German au pair Irmgard Muller (20 de ani), ambii fiind uciși în Paris, în 1987.

De-a lungul anilor, anchetatorii au ajuns să creadă că suspectul ar putea fi un membru al jandarmeriei în momentul în care a comis crimele, după ce victimele au declarat că li s-a arătat o insignă.

Verove a fost jandarm, ulterior devenind ofițer de poliție înainte să se pensioneze. În ultima parte a vieții sale, acesta a devenit consilier local în sudul Franței.

Investigatorii au reușit să creeze un profil ADN și, în lunile dinaintea morții sale din septembrie 2021, un anchetator a început interogarea a 750 de jandarmi care ar fi lucrat în Paris în perioada crimelor.

Unul dintre ei a fost Verove, căruia i s-a trimis o citație pe 24 septembrie pentru a se prezenta la audieri pe 29 septembrie, însă a fost dat dispărut de către familie trei zile mai târziu de la primirea citației.

Acesta s-a sinucis într-un apartament închiriat, în Grau-du-Roi, și a lăsat o scrisoare în care îi spunea soției sale că avea în el „o furie nebună care a făcut din mine un criminal. Au fost vremuri în care nu mai puteam să suport și trebuia să distrug, să omor pe cineva nevinovat”.

Verove a menționat, de asemenea, că a avut „impulsuri în trecut”, dar că de atunci a reușit să le țină sub control. El a recunoscut că a comis crime, fără să dea detalii despre circumstanțe sau victime, și spune că nu a mai ucis pe nimeni după 1997.