Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că un candidat comun la alegerile prezidenţiale din partea PSD-PNL ar însemna desfiinţarea unuia dintre cele două partide.

Printre altele, Traian Băsescu a mai afirmat că Mircea Geoană „nu este o soluţie” pentru alegerile prezidenţiale.

Întrebat ce părere are despre ideea unui candidat comun al PSD-PNL pentru prezidenţiale, Traian Băsescu a spus: „Ar însemna desfiinţarea unui partid, să vedem care din ei doi preferă să se desfiinţeze, pentru că discutăm de PNL, care e cel mai mare partid, să spunem, din dreapta şi PSD care e cel mai mare partid de stânga”.

„Dacă unul din ei nu va avea candidat, poate să meargă al Autoritatea Electorală Permanentă să scrie în registru acolo ‘desfiinţat’. Nu se poate. Nu ai cum să negociezi până şi preşedintele. În primul rând e dezonorant pentru cele două mari partide să ajungă la un asemenea troc ‘hai să negociem un preşedinte’. Atunci de ce Dumnezeu mai mergem noi la vot?”, a spus fostul şef al statului, la Digi24, conform Agerpres.

El a adăugat că liderii celor două partide, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu sunt calificaţi şi nu au profil pentru a deveni preşedinte al ţării.

„Niciunul nu e calificat, dar asta putem spune despre orice preşedinte înainte să devină preşedinte, pentru că nu există o şcoală de preşedinţi. După ce ajungi la Cotroceni, vezi ce poţi să faci din postura de preşedinte raportat la exigenţele constituţionale. Sigur că poţi face foarte multe, dar trebuie să rămâi în interiorul Constituţiei ca să poţi să îţi duci mandatul. (…) Nici eu nu am fost calificat. Dacă aş fi şef de partid, nu aş desemna pe niciunul. Domnul general n-are încă şi nici nu va avea, probabil, profilul unui politician. Funcţia de preşedinte este pentru politicieni, nu pentru generali. Dânsul, dacă îi dăm un batalion, o brigadă, o divizie, probabil că va şti ce să facă cu ea. Cu o ţară e mai greu, o ţară care nu merge pe ordine, ci trebuie să o convingi să meargă într-un anume sens”, a afirmat Băsescu.

Acesta a menţionat că în ce îl priveşte pe Marcel Ciolacu este surprins „că presa e atât de drăguţă încât nu îi mai arată din când în când pozele cu Omar Hayssam când erau mari prieteni, mergeau la vânătoare la Buzău”.

„Sigur, sunt multe de discutat aici. Cred că niciunul nu are profilul preşedintelui şi vom vedea ce va ieşi. La Cotroceni ne trebuie şi oameni care să aibă curajul să inoveze. Nu îl văd inovând pe Ciucă”, a comentat Băsescu.

Fostul preşedinte a mai spus, de asemenea, că Mircea Geoană „nu este o soluţie” pentru alegerile prezidenţiale.