Testul caută fragmente de ADN eliberate de celulele tumorale şi de creşterile precanceroase. Este o alternativă la colonoscopie, „analiza de aur” pentru depistarea cancerului de colon, dar considerată neplăcută de mulţi.

Studiul a arătat că testul a detectat 83% dintre cancerele de colon, dar a ratat 17%. A avut o rată ridicată de alarme false, indicând în mod eronat cancerul de colon la 10% dintre persoanele care nu aveau boala.

ULTIMELE ȘTIRI

China și Rusia ar ataca SUA cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Ce spun serviciile secrete americane

Autorităţile amintesc: analize gratuite pentru diagnosticarea din timp a bolii cronice de rinichi

Statele Unite presează ByteDance să vândă TikTok, însă China ar putea refuza

Atacul asupra consilierului lui Navalnî e o acţiune a Rusiei, susţin serviciile speciale lituaniene

Vezi mai multe articole din categoria sanatate

Cu toate acestea, testul este mai convenabil decât colonoscopia şi ar putea creşte gradul de participare la screening. Ar putea fi util pentru persoanele care evită colonoscopia din cauza disconfortului. Nu poate detecta, însă, excrescenţele precanceroase, care pot fi văzute şi eventual îndepărtate prin colonoscopie.

„Cel mai bun test este cel pe care cineva îl va face cu adevărat”, a declarat Dr. Douglas Corley, director de cercetare la Kaiser Permanente, California de Nord, neimplicat în studiu: „Oferindu-le oamenilor posibilitatea de a alege, creşte numărul celor care se vor supune unui screening”.

În SUA, screeningul este recomandat adulţilor sănătoşi cu vârste cuprinse între 45 şi 75 de ani care prezintă un risc mediu de cancer de colon.

Producătorul Guardant recomandă testarea cu testul de sânge Shield la fiecare 3 ani.

Studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine şi a implicat 7.861 de persoane din SUA care au făcut atât o colonoscopie, cât şi un test de sânge, conform Time.