Știi care este țara europeană cu peste 300 de zile cu soare pe an? Este una dintre destinațiile preferate ale românilor pentru vacanță, mai ales în perioada septembrie – octombrie, când temperaturile sunt ideale pentru o baie în apele cristaline.

La sfârșitul anului 2023, U.S. News and World Report a lansat cea de-a opta clasificare anuală a celor mai bune țări, o listă bazată pe „percepțiile globale” ale destinațiilor din întreaga lume în ceea ce privește mai multe caracteristici calitative.

Conform metodologiei raportului, analiza din 2023 a acoperit percepțiile despre 87 de națiuni și a intervievat mai mult de 17.000 de persoane, cerându-le să evalueze destinațiile în funcție de 73 de atribute diferite. Și unul dintre acele atribute a fost cât de plăcut este perceput climatul unei țări.

După ce a analizat datele, raportul a clasat Grecia drept națiunea cu cel mai plăcut climat de pe pământ.

Este binecunoscut faptul că verile în Grecia sunt pur și simplu perfecte, cu soarele strălucind aproape în fiecare zi și temperaturile oscilând între 26 și 32 de grade Celsius în capitala Atena și între 80 în insule.

Se spune chiar că Atena are mai mult de 300 de zile însorite pe an. Cu toate acestea, ceea ce face acest loc atât de plăcut este faptul că temperaturile sunt întotdeauna destul de blânde, chiar și în luni precum ianuarie, când temperatura medie în Atena scade la un frig, dar nu îngheț, de 8-9 grade. Și se încălzește doar de acolo.

Grecia a ocupat, de asemenea, locuri fruntașe în alte aspecte ale sondajului, inclusiv locul al doilea pentru moștenire și locul al treilea pentru aventură.

Același raport a numit, de asemenea, Portugalia ca având al doilea cel mai plăcut climat, urmată de Spania pe locul trei, Brazilia pe locul patru și Italia pe locul cinci.

Completând topul 10 sunt Noua Zeelandă, Mexic, Costa Rica, Argentina și Australia, așa că ai destule opțiuni globale când vine vorba de găsirea unei destinații de vacanță plăcute.

Diferite insule grecești oferă diferite experiențe, așa că ar trebui să stabilești mai întâi ce fel de vacanță îți dorești. Cauti ceva la plajă, în mijlocul naturii sau un pic mai cosmopolit? Grecia are de toate pentru toți, așa că nu rămâne decât să te hotărăști dacă vrei să stai relaxat la plajă sau vrei să descoperi comori și să afli o grămadă de lucruri interesante despre această țară.

Atena

Dacă ai auzit ceva despre Grecia, știi despre frumoasa sa capitală, Atena. Atena este acea combinație perfectă de tradițională dar la modă de antic și modern, fiind plină de natură dar cosmopolită în același timp.

Aici vei găsi drumuri mari și deschise presărate cu restaurante și baruri, dar de pe ele se desprind mici străzi pietruite pentru a explora.

Clădirile vechi se transformă în galerii fascinante. Poți lua un ouzo și te poți așeza la un frumos cinematograf în aer liber, privind spre stele. Și trebuie să vezi cel puțin o dată în viață Partenonul.

Atena este o frumusețe întinsă, incomparabilă, care nu seamănă cu niciun alt loc. Cea mai veche capitală a Europei și locul de naștere al democrației, Atena este plină de istorie de mai multe mii de ani și este la fel de de neratat ca orice mare oraș european.

Aegina

La puțin peste o oră distanță de portul Pireu, insula Aegina este cea mai apropiată de capitala greacă și o destinație populară pentru turiști și localnici.

În 1827, după ce războiul de independență al Greciei s-a încheiat, a servit ca prima capitală a statului grec nou înființat pentru o vreme.

Astăzi, insula este în mare parte faimoasă pentru copacii săi de fistic și considerată cea mai bună din lume pentru asta. Merită să vizitezi faimosul Templu Aphea, dedicat zeiței Atena, Mănăstirea Sfântului Nectarie și Insula nelocuită apropiată de Moni, unde păuni sălbatici și cerbi umblă neîntrerupți.

Creta

Va trebui să ai o mașină pentru a explora cea mai mare insulă a Greciei, dar dacă cauți plaje aurii, orașe vechi sfărâmate, muzee de clasă mondială și situri din patrimoniul UNESCO, Creta îndeplinește toate criteriile.

Chania în vest este cea mai animată parte a insulei, în timp ce Sitia în est este celebră pentru golfurile sale virgine și plajele nisipoase – o evadare rurală și pitorească perfectă.

Cei care caută natura ar putea face drumeții prin Samaria, cea mai lungă defilare din Europa.

Santorini

Peisajul din Santorini, una dintre insulele Ciclade din Marea Egee, pare să fie creat de zeii greci: satele albe încununează insula cu priveliști asupra coastei sale majestuoase, viile rurale se întind pe întinderi vaste în interior și plajele sunt negre, roșii și din altă lume.

Zakynthos

Zakynthos atrage o mulțime de oameni dornici de petrecere pe faimoasa sa fâșie de viață de noapte Laganas, dar această insulă însorită din Marea Ionică – cunoscută de venețieni ca „floarea estului” – este, de asemenea, binecuvântată cu unele dintre cele mai frumoase peisaje din Mediterană.

Acest lucru include spectaculoasa Plajă a Epavei, ale cărei ape albastru

Tinos

Faimoasă pentru clădirile sale din marmură sculptată – și, tot mai mult, pentru scena sa culinară în plină dezvoltare – Tinos este încă un diamant în arhipelagul Cicladelor. Pentru a ajunge acolo, va trebui să zbori la Mykonos și să iei un feribot.

Corfu

Satele de inspirație italiană, palatele ornamentate și plajele romantice sunt peste tot pe insula luxuriantă.

Cu influențele sale variate lăsate de invadatorii din trecut, Corfu este un loc în care poți gusta clasica salată grecească, să te plimbi pe străzi pline de arhitectură bizantină și venețiană și să întâlnești călugări din zilele moderne în spectaculoasa mănăstire medievală Paleokastritsa.

Costul unei excursii în Grecia poate varia semnificativ în funcție de preferințele și bugetul fiecărui călător. Dacă planifici un sejur de două săptămâni în această destinație fermecătoare, este important să iei în considerare toate costurile asociate pentru a avea o experiență plăcută și fără surprize neplăcute.

Potrivit datelor disponibile pentru anul 2023, costurile estimate pentru o călătorie de două săptămâni în Grecia pot varia între 334 de euro și 2.627 de euro.

Aceste estimări includ cheltuieli pentru cazare, transport, mâncare, băuturi și atracții turistice, dar nu și costul biletului de avion, care poate fi semnificativ în funcție de destinație și perioada de călătorie.

Când vine vorba de cazare, prețurile pot varia în funcție de nivelul de confort și de lux dorit. Dacă optezi pentru opțiuni mai accesibile, cum ar fi hosteluri sau pensiuni, poți plăti între 13 și 41 de euro pe noapte, ceea ce poate duce la un total estimat pentru 10 nopți între 193 și 580 de euro.

Pe de altă parte, dacă îți dorești un sejur la un hotel de lux sau o vilă pe plajă, costurile pot ajunge până la 3.000-5.000 de euro pentru 10 nopți, conform datelor disponibile.

În ceea ce privește transportul, trebuie să iei în considerare costurile pentru biletele de avion către Grecia și apoi pentru transportul intern în țară.

Biletele de avion pot varia considerabil în funcție de perioada de călătorie și de destinație, iar transportul intern poate include chiria unei mașini sau costurile pentru utilizarea transportului public sau a feriboturilor între insule. De asemenea, poți lua în calcul și să folosești mașina personală, unde costurile diferă în funcție de model și consum.

Cheltuielile cu mâncarea și băuturile pot varia în funcție de preferințele personale și de opțiunile disponibile în zona în care te afli.

Poți opta pentru mese la restaurante locale sau pentru gătitul propriu în cazul în care ai acces la bucătărie în cazare. De asemenea, trebuie să iei în considerare costurile pentru activități turistice și atracții, cum ar fi vizitarea siturilor istorice sau participarea la excursii organizate.

Este important să îți stabilești un buget realist înainte de a pleca în călătorie și să iei în considerare toate costurile posibile pentru a evita surprizele neplăcute pe parcursul sejurului.