Vara este aproape și mulți români sunt nerăbdători să plece în vacanțe. Cum toate costă mai mult, și călătoriile în străinătate s-au majorat cu cel puțin 10 procente.

Cea mai mare creștere este la biletele de avion pentru destinațiile din Grecia, Italia, Spania sau Franța. Pe de altă parte, închiriatul unei mașini nu mai costă așa mult ca în ani trecuți.

Ana Ostachi și partenerul ei Ionuț Doci s-au întors de curând din Tenerife, Spania. Spun că jumătate din bugetul de 2.400 de euro pe care l-au avut pentru două săptămâni de vacanță s-a dus pe mâncare, taxe de intrare în parcuri naturale și deplasări cu mașină închiriată.

În supermarketuri, prețurile din insula spaniolă sunt comparabile cu cele de la noi – susțin Ana și Ionuț.

Acum, Ana și Ionuț planifică o vacanță în Zakynthos, Grecia.

Acolo, potrivit unei platforme care adună date despre costul vieții în lume, un prânz pentru două persoane, într-un restaurant obișnuit, costă în jur de 50 de euro, iar o bere 4 euro. Benzina este 2 euro litrul.

Ana Ramona Ostachi și Ionuț Doci: „Estimăm undeva la peste 4.000 de euro pentru o săptămână și jumătate”.

În Lefakada, Grecia, românca Ioana Olaru are o tavernă. Recunoaște că a scumpit totul cu circa 10 procente.

Ioana Olaru: „Platoul de fructe de mare, pește, proaspete în fiecare zi care costa 50 de euro, o apă 2 euro, o bere 4.5 euro și o cafea la 2.5 euro”.

Sardinia, a doua cea mai mare insula din Marea Mediterană. Cu fructe de moșmon japonez în mână, cărora localnicii le spun „nespole”, este Roxana Hosu. Spune că prețurile la mâncare i se par mai mici decât anul trecut, dar cele de la cazare au crescut – chiar și acolo unde nu ai multe pretenții.

Roxana Hosu, turistă: „Undeva în centrul orașului aproape de centrul vechi, ne-a costat 75 de euro pentru două persoane”.

În orașul italian al iubirii, Verona, Bianca Venter s-a plimbat pe străzi, dar a făcut și calcule.

Bianca Venter, turistă: „Dragostea trece prin stomac… o pizza costa 11 euro”.

Nisa, pe Coasta de Azur, în Franța, este cea mai scumpă dintre destinațiile pe care vi le-am prezentat până acum – potrivit celor care au vizitat de curând locul.

Doi turiști plătesc, în medie, 70 de euro pentru un prânz într-un restaurant, iar o bere este în jur de 7 euro.

În costul unei vacanțe în străinătate, biletele de avion sunt un element important – mai ales că, față de anul trecut sunt mai scumpe cu câteva procente.

Raluca Mureșan, specialist în turism: „E bine să fim organizați și să cumpărăm din timp, însă diferența nu mai e atât de mare dacă încercăm cu două luni înainte sau cu 3-4 săptămâni”.

Rețineți și cele două mari evenimente sportive ale anului – Campionatul European de Fotbal din Germania și Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Biletele de avion și cazări pentru aceste destinații vor fi automat mai scumpe.