Un stat din Europa de Est va începe să elibereze vize Schengen pentru cetățenii ruși pentru prima dată de la 1 aprilie.

Bulgaria va începe să elibereze vize Schengen pentru cetățenii ruși pentru prima dată de la 1 aprilie.

Cererile cetățenilor vor fi procesate de către angajații serviciului consular al Ambasadei Bulgariei la Moscova și al Consulatului General din Sankt Petersburg.

Misiunea diplomatică precizează agenției de presă de stat rusească TASS că turiștii vor putea folosi vizele naționale pe termen scurt de tip C, eliberate până la 31 martie 2024, doar pentru intrarea în Bulgaria și pentru călătorii în România și Cipru. potrivit Kommersant.

Vizele pe termen lung de tip D le vor permite rușilor să facă „călătorii pe termen scurt” în alte țări Schengen. Interlocutorul agenției a precizat că timpul de așteptare la coadă pentru depunerea unei cereri va fi același ca „în alte țări Schengen”.

La 31 decembrie 2023, Consiliul Uniunii Europene a introdus „Schengen parțial” pentru Bulgaria și România. Țările UE au convenit să elimine controalele la frontierele maritime și aeriene începând cu martie 2024. Controlul va rămâne la frontierele terestre. Bulgaria și România așteaptă integrarea în spațiul Schengen de când au aderat la UE, în 2007. CE a anunțat disponibilitatea celor două țări de a face acest pas încă din 2011, dar procesul a fost blocat de diferite țări UE timp de 12 ani.