Suntem vicecampionii Uniunii Europene la scumpirea cărnii! Cel mai mult plătim pentru vită și porc, însă prețurile sunt tot mai mari și la carnea de oaie ori miel, căutată mai ales în această perioadă.
Și asta, deși unele costuri, sunt mai mici decât anul trecut, conform specialiștilor. De vină ar fi şi importurile, pentru că numai la sectorul avicol nu suntem dependenți de alte state.
În ciorbe, tocănițe, la cuptor sau la grătar, carnea nu lipsește de pe mesele noastre. Cu o medie de 30 de lei pe kilogram, produsele din porc rămân cele mai căutate, însă există cerere și pentru vită sau oaie, în ciuda prețurilor tot mai mari.
De la un an la altul, potrivit datelor INS, carnea de vită este mai scumpă cu aproape 12 procente, porcul cu 9,4 la sută, carnea de oaie cu 5,4 , iar puiul cu 2,2 la sută.
Carnea s-a scumpit în toate țările europene, însă noi, avem printre cele mai mari prețuri.
Prețul la carne în Uniunea Europeană a fost cu 3,3% mai mare în luna februarie 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut, iar în rândul statelor membre, cele mai mari creșteri au fost în Bulgăria 8,2 la sută , urmată de România cu 7,7 la sută potrivit datelor Eurostat. Scumpiri au avut loc în majoritatea țărilor, cu excepția a trei state unde produsele din carne s-au ieftinit – s a întâmplat în Cehia, Finlanda și Danemarca.
La nivel european, prețurile și-au potolit ritmul de creștere iar rata inflația a scăzut în februrie la 2,8 la sută.
În paralel, în ultimele luni și tarifele internaționale la energie au scăzut, iar pe piața de combustibili nu au mai fost şocuri. La noi însă, prețurile la energie sunt plafonate.
Iar cei din industrie spun că nu au simţit ieftinirile.
Dumitru GRigorean, Asociația Carne de vită: „Asistăm la uşoare scăderi, chiar și la motorină, în ferme nu sunt instalaţii de muls, tancuri de răcire, costuri sunt cu motorina și cu furajele, după un an secetos, prețul s-a dublat. Nu am simţi nicio scădere de preţ la furaje sau la cereale. Pentru că până ajunge furajul la noi în ferme, trece prin procesare, trece prin mai mule etape şi costurile sunt mari.”
Iar în cazul porcului, prețurile mari sunt un rezultat al importurilor masive. Mai acoperim din producție internă doar 20 la sută din consum.
Pe de altă parte, de vreme ce există cerere, comercianții își permit să ceară cât vor.
Ionela Gavrilă, economist: „Evoluţia prețurilor la carne tine de o serie de factori – trebuie să adăugăm și modificările de fiscalitate care influenţează prețurile şiş ă nu uităm de plafonările adaousului comercial care exact la acest lucru se refere la adausul commercial nu la preţurile produselor respective.”
Cât despre carnea de pui, unde ne descurcăm singuri fără să fim constrânși de importuri, producătorii din industrie sunt achetați de Consiliul Concurenței. Autoritățile spun că există suspiciuni că unele companii s-ar fi înțeles să limiteze livrările de carne de pasăre și să ofere aceleași prețuri.