Este belșug în plasele pescarilor de pe litoralul românesc. Delicioasa scrumbieLa începutul primăverii, scrumbiile urcă pe Dunăre, ca să își depună icrele. Acesta este şi momentul aşteptat de pescari pentru a captura acest pradă, foarte gustoasă.

Ieșirea pe mare nu este însă lipsită de pericole. În ultimele zile, marea a fost agitată, iar vântul a ridicat valuri care în larg au avut și 6 metri.

Însă apa este foarte caldă și a adus aproape de țărm toate comorile ei, inclusiv bancurile de scrumbii.

”Sorin Sutac, pescar: Ne-a prins furtuna, sperăm ca mâine să fie mai bine.

Reporter: Ce ați prins astăzi?

Sorin Sutac: scrumbiescrumbie

Alex Sutac, pescar: ”A început sezon

Atunci când marea este liniștită, pescarii se bucură de capturi frumoase. Sute de kilograme de scrumbie

Adrian Bîlbă, biolog marin: ”Apa mării nu mai este atât de rece și de ceva vreme există o adaptare a tuturor speciilor care încep să fie active mai devreme. Scrumbia nu face o excepție din acest punct de vedere”.

Din barcă, scrumbia ajunge în pescării, unde se vinde cu 45 de lei kilogramul. Galantarele se golesc însă înainte de ora prânzului.

Scrumbia se mănâncă în special în această perioadă, în care se apropie Postul Paștelui. La cuptor, cu sos dulce acrișor din lămâie ori pur și simplu pe plită, scrumbia este foarte apreciată. Este bogată în proteine și vitamine și are un conținut scăzut de colesterol.

Liliana Gheorghe, bucătar: ”Scrumbia cel mai bine merge la plită, merge și prăjită, depinde de fiecare cum dorește. Acum este sezon

Scrumbia de Marea Neagră are și o valoare economică importantă. Anual se pescuiesc din apele noastre peste 25 de tone.