Guvernul a definit extremismul ca fiind ,,promovarea sau avansarea unei ideologii bazate pe violenţă, ură sau intoleranţă” care urmăreşte să distrugă drepturile şi libertăţile altora sau ,,să submineze, să răstoarne sau să înlocuiască sistemul de democraţie parlamentară liberală şi drepturile democratice din Regatul Unit”, scrie Associated Press.

ULTIMELE ȘTIRI

Iohannis e făcut praf de presa din Germania. Ce spun țările vestice despre candidatura sa la NATO

Succes uriaş în Parlamentul European: Rezoluţia privind restituirea Tezaurului României sechestrat în Rusia a fost votată

Războiul din Ucraina, ziua 750. Drone ucrainene în Belgorod şi la Kursk / Zelenski îl numeşte criminal pe Putin / Rusia ar fi pierdut 427.840 de soldaţi de la începutul războiului

Ciolacu, despre avocaţii care au câştigat procesul Roşia Montană: Profesionişti de calibru mondial

Vezi mai multe articole din categoria externe

Până în acest moment, guvernul britanic condus de Rishi Sunak nu a oferit exemple de astfel de grupări extremiste, dar este de aşteptat ca o listă să fie făcută publică în următoarele săptămâni.

Potrivit AP, nu este clar cine se va afla pe listă, iar criticii spun că etichetarea grupurilor nonviolente ca fiind extremiste ar putea submina libertatea de exprimare şi de cult sau riscă să vizeze în mod nedrept anumite persoane, cum ar fi musulmanii, şi să creeze mai multă divizare.

,,Dacă este lăsată la latitudinea oamenilor să aplice orice definiţie a extremismului şi să numească pe oricine extremist după bunul lor plac, atunci acest lucru va crea o divizare uriaşă în societatea noastră”, a declarat Qari Asim, preşedintele Consiliului consultativ pentru moschei şi imami, pentru BBC.

În replică, guvernul britanic a declarat că noua definiţie nu incriminează pe nimeni şi că nu este ,,o limitare a libertăţii de exprimare”.