Clericii au cerut ca „legislatorii imorali” să fie excluşi din biserică, iar autorităţile ecleziastice din Corfu au anunţat că doi parlamentari locali vor avea interdicţie de a participa la orice ritual religios.

Acuzându-i pe deputaţi că au comis „cea mai profundă eroare spirituală şi morală” prin susţinerea proiectului de lege la 15 februarie, episcopia insulei i-a îndemnat pe parlamentari să se pocăiască.

Grecia a devenit prima naţiune creştin-ortodoxă din lume care a adoptat o legislaţie care permite căsătoria între persoane de acelaşi sex, atunci când 175 de parlamentari din tot spectrul politic au votat în favoarea reformei luna trecută.

Susţinută de premierul de centru-dreapta, Kyriakos Mitsotakis, legea a extins recunoaşterea drepturilor părinteşti şi pentru cuplurile de homosexuali, deşi nu le-a permis acestora să aibă copii prin surogat.

Însă Mitsotakis s-a confruntat cu critici dure din partea Bisericii Ortodoxe. Liderul spiritual al Greciei, arhiepiscopul Ieronymos, considerat un moderat într-o ierarhie bisericească care a descris proiectul de lege ca fiind „răul pur”, a sugerat ca votul să fie supus unui referendum popular într-o naţiune în care egalitatea în materie de căsătorie este susţinută doar de o majoritate restrânsă în sondaje şi la care se opun în mod deschis parlamentarii din partidul de guvernământ Noua Democraţie.

O scrisoare deschisă adresată episcopului Ambrosios a cerut ca Mitsotakis şi parlamentarii care au susţinut legislaţia să fie excomunicaţi, spunând: „Biserica noastră ortodoxă este sub asediu… Ar trebui să se declanşeze o revoluţie împotriva tuturor celor care diluează legea lui Dumnezeu. Protagonistul acestei crime morale, premierul Greciei şi cei 175 de deputaţi din parlamentul grec, ar trebui excomunicaţi”.

Semnalând că se află pe o traiectorie de coliziune cu guvernul, organul de conducere al bisericii, Sfântul Sinod, a anunţat că slujba din 24 martie, care marchează Duminica Ortodoxiei – una dintre cele mai sfinte zile din calendarul ortodox răsăritean – nu va avea loc, aşa cum este tradiţia, în catedrala din capitală, ci într-o biserică mai mică, la care preşedinta Katerina Sakellaropoulou nu a fost invitată.

ULTIMELE ȘTIRI

Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, face apel la un protest în ziua alegerilor față de Vladimir Putin

O mină marină ar fi fost descoperită în Marea Neagră în zona Costineşti. Autorităţile intervin de urgenţă

Aliaţii Ucrainei aproape au strâns fondurile pentru achiziţionarea de obuze prin iniţiativa Cehiei

George Tuţă (PNL): Clotilde Armand minte şi creează panică deliberat din motive electorale

Vezi mai multe articole din categoria externe