Zeci de familii care locuiesc într-un ansamblu rezidențial din Constanța se tem să mai stea în apartamente după ce săpăturile pentru fundația unui nou bloc ar fi pus în pericol structura de rezistență a clădirii.

Ba chiar în multe locuințe, pereții sunt crăpați, iar blocul s-ar fi înclinat serios, spun oamenii. Lucrările au fost oprite iar cei de la Inspectoratul de stat în construcții au izolat șantierul. Mai mulți ingineri vor face o expertiză, dar în tot acest timp, nimeni nu este evacuat.

Lucrările au început în urmă cu o săptămână. S-au făcut excavații în fiecare zi foarte aproape de cele două blocuri în care locuiesc 50 de familii.

Proiectul prevede un bloc cu trei nivele pentru care constructorul a primit autorizația în 2022. Luni seară, gardul care delimitează parcarea complexului rezidențial de șantierul în care se lucrează s-a surpat.

Monica Roman, administrator bloc: „S-a săpat fix până în fundația blocurilor. S-a simțit ca o bubuitură, ca un cutremur”.

Chemați la fața locului, pompierii au luat în calcul, în primă fază, evacuarea locatarilor. Dar o primă evaluare a celor de la Inspectoratul de stat în construcții a arătat apoi că oamenii sunt în siguranță.

Ana Maria Stoica, purtator de cuvânt ISU Dobrogea: „Cei de la Inspectoratul de stat în construcții au spus că nu există niciun fel de problemă care să pună în pericol structura blocului”.

Casa scării, dar și apartamentele au suferit pagube serioase. În plus, spun locatarii, blocul pare să se fi înclinat.

Între timp, proiectantul blocului spune că această construcție care se ridică foarte aproape de celelalte imobile a primit aviz și din partea locatarilor.

Cornel Ciurea, inginer în construcții, este de părere că situația este îngrijorătoare.

Prof. dr. Ing Cornel Ciurea: „Urgent trebuie luate măsuri de sprijinire deci trebuie executată o sprijinire a peretelui săpăturii care este adiacent cu cladirea respectivă. Dacă nu se face chestia asta peretele săpăturii se va prăbuși în continuare mai ales că se anunță și ploi iar dacă clădirea rămâne fără sprijin vă dați seama că posibilitatea ruperii fundației este majoră”.

Șantierul este oprit, iar Inspectoratul de stat în construcții va face o expertiză care va stabili dacă structura de rezistență a blocurilor din complexul rezidențial este afectată.