Mariajul este tot mai puțin pe gustul tinerilor. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, anul trecut, numărul căsătoriilor a fost în scădere cu 15 la sută față de 2023.
În plus, tot mai multe cupluri aleg să se despartă oficial. Raportul a fost de 20.000 de divorțuri la 100.000 de căsătorii.
Violeta și Victor s-au căsătorit după doi ani de relație. Niște prieteni le-au făcut cunoștință, iar de atunci sunt mereu împreună.
Violeta și Victor Hrușcă: ”La foarte scurt timp după, eu eram deja decis că o să devină soția mea.
M-a cerut după 6 luni.
După 6 luni i-am făcut propunerea, la Paris. Există o vorbă, când știi, știi. Într-o lună noi aveam nunta planificată”.
Ca ei sunt însă tot mai puțini. Potrivit datelor Institutului de Statistică, a crescut numărul de divorțuri. Psihologii spun că cel mai frecvent motiv invocat este infidelitatea. Și, ca o curiozitate, în general femeile vor să rupă căsătoria.
Tot la Starea Civilă l-am găsit și pe Cristian. Are 60 de ani și este deja la al treilea divorț.
Cristian: Suntem la o vârstă destul de matură și consider că, indiferent de vârstă, întodeauna atunci când ceva nu mai funcționează trebuie să ai puterea să o iei de la capăt.
Reporter: După câți ani de căsătorie divorțați?
Cristian: După mulți, nici nu mai țin cont. 20 și ceva”.
Cel mai probabil de teama unui divorț sau a unei relații eșuate tinerii nu mai vor să își ia un angajament. Așa a apărut un termen, popular pe rețelele de socializare, situationship, care s-ar traduce prin relație fără obligații.
Ana-Maria: ”Este o situație în care doi parteneri vorbesc și se comportă ca și cum ar fi într-o relație, dar nu sunt. Mai mult este o relație de prietenie, dar în același timp ies împreună și se comportă ca și cum ar fi împreună.”
Tânără: ”Toate fetele l-am experimentat până acum, nu e cea mai ideală situație, dar e din ce în ce mai des întâlnit”.
Tânăr: ”E mai la modă, toți prietenii mei la fel procedează și ei”.
Gabriela Saulea, terapeut de cuplu: ”Au mai multe întâlniri de dating, ajung să creadă că sunt într-o relație cu o persoană, ca mai apoi să realizeze, mai ales atunci când au așteptări, că cealaltă pesoană nu își dorește cu adevărat o relație. De ce să-mi asum, să am un angajament în această relație, când pot să o țin la nivelul ”ne întâlnim, ne simțim bine, mergem mai departe”.
Potrivit unui studiu făcut de Institutului American de Cercetare în Domeniul Familiei, angajamentul, altruismul și valorile comune sunt calitățile care stau la baza unei relații de lungă durată.