UPDATE Aliaţii Ucrainei aproape au strâns fondurile pentru achiziţionarea de obuze prin iniţiativa Cehiei

Angajamentele înseamnă că obuzele ar putea fi livrate Ucrainei ,,în câteva săptămâni”, a relatat Bloomberg, citând persoane separate care au vorbit sub anonimat.

UPDATE Agenţii de informaţii lituaniene: Rusia poate continua războiul din Ucraina pentru cel puţin încă doi ani

Preţul ridicat al petrolului, eludarea sancţiunilor şi investiţiile de stat oferă Rusiei resurse pentru a continua să lupte în Ucraina la intensitatea actuală timp de cel puţin încă doi ani, au declarat joi într-un raport agenţiile de informaţii lituaniene, citate de Reuters.

ULTIMELE ȘTIRI

Cafeaua drept remediu. Nivelurile mari de cofeină din sânge sunt legate de obezitate și risc de osteoartrită mai scăzut

Războiul din Ucraina, ziua 743. Lupte grele se dau în zona Avdiivka / ISW: Ajutorul occidental întârziat va amâna eforturile Ucrainei de regâştigare a iniţiativei / Aliaţii Ucrainei aproape au strâns banii necesari pentru achiziţia de obuze din afara UE

Suedia devine în mod oficial al 32-lea membru al NATO

Franţa susţine candidatura lui Mark Rutte la şefia NATO

Vezi mai multe articole din categoria externe

În prezent, Rusia este aprovizionată militar de către aliaţii săi, Iran şi Coreea de Nord, iar China a devenit cel mai mare furnizor de microcipuri, relevă raportul celor două agenţii.

UPDATE Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază. Kievul se pregăteşte de ofensiva rusă majoră ce va avea loc probabil în acestă primăvară

Rusia atacă forţele ucrainene în mai multe puncte de-a lungul liniei de front de 950 de km, în timp ce încearcă să profite de recenta capturare a oraşului Avdiivka din estul ţării, prima sa victorie majoră pe câmpul de luptă din ultimele luni, relatează WSJ.

Armata ucraineană, care se străduieşte să răspundă, îşi conservă muniţia şi caută oportunităţi de a lovi forţele ruseşti în mişcare, o abordare cunoscută sub numele de apărare activă.

Când forţele ucrainene şi-au lansat marea ofensivă din vara trecută, acestea s-au împotmolit rapid într-o reţea elaborată de obstacole pe care Rusia a petrecut luni de zile pregătindu-le. Principala sa centură de apărare avea linii de tranşee multistratificate, şanţuri antitanc, blocuri de beton şi câmpuri de mine extinse care s-au dovedit aproape imposibil de traversat.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 421.430 de soldaţi în Ucraina

Acest număr include 1.160 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.695 de tancuri, 12.779 de vehicule blindate de luptă, 13.532 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 10.350 de sisteme de artilerie, 1.009 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 701 sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 7.963 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE ISW avertizează: Întârzierea ajutorului occidental va amâna eforturile Ucrainei de a recâştiga iniţiativa

În timp ce Ucraina pregăteşte acţiuni de contraofensivă în 2024, întârzierile continue ale asistenţei de securitate occidentale ar putea amâna eforturile de a recâştiga iniţiativa împotriva Rusiei la nivelul întregului teatru, a apreciat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său zilnic din 6 martie.

Comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Pavliuk, a anunţat recent că principalul obiectiv al forţelor ucrainene în 2024 este stabilizarea liniei frontului şi lansarea unor acţiuni de conteroofensivă.

ISW a apreciat că un efort ucrainean de contestare a avansurilor Rusiei în 2024 este „solid din punct de vedere operaţional”, dar că întârzierile continue în ceea ce priveşte asistenţa de securitate occidentală vor amâna probabil eforturile de a recâştiga o iniţiativă la nivelul întregului teatru, notează Kyiv Independent.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Statul major al Ucrainei a anunţat că au fost 21 de atacuri separate lângă Avdiivka, potrivit Sky News. Ruşii continuă operaţiunile militare la vest de oraşul ocupat recent.

„Apărătorii ucraineni au respins 21 de atacuri inamice în vecinătatea aşezărilor Berdychi, Tonen’ke, Pervomais’ke şi Nevel’s’ke”, a anunţat joi Statul major al Ucrainei.

În ultimele săptămâni, în zonă se concentrează atacurile ruşilor. Experţii spun că aceştia încearcă să facă o gaură în mijlocul liniei de front lungă de 1.500 km.