După încă o rundă de creșteri de prețuri, la început de an, inflația a coborât ușor în februarie, de la 7,4 la 7,2%.
Analiștii economici spun că scăderea este prea mică pentru a spera la dobânzi reduse. Mai ales că România are acum cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.
Mâncarea, produsele nealimentare și serviciile au continuat să se scumpească în februarie, conform Institutului Național de Statistică. Inflația a ajuns la 7,2%, în ușoară scădere față de ianuarie, când era 7,4%. Vedem însă această creștere la începutul anului, iar motivul principal, spun economiștii, este pachetul de măsuri fiscale care a dus la creșteri de taxe pentru mediul de afaceri.
România este acum țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, potrivit celor mai recente date.
Cehii ne depășeau anul trecut, dar inflația a revenit spectaculos sub 3%, Ungaria la fel – 3,7%, Polonia a anunțat că renunță la reducerea TVA pentru alimente, tocmai pentru că inflația a coborât serios. Iar media europeană este 3,1%.
Inflația este strâns legată de dobânzile băncilor. Banca Națională a anunțat că pentru a reduce dobânda cheie este nevoie de o scădere a inflației două luni la rând. Însă este posibil ca reducerea atât de timidă din februarie să nu fie totuși suficientă.
Christian Năsulea, directorul institutului european pentru studii economice: „E complet nesatisfăcător faptul că în comparație cu alte țări europene, în continuare avem o rată a inflației care este atât de mare. Cu indicatorii economici, de economie monetară pe care îi avem în România, nu cred că se poate pune problema de a discuta despre o reducere a dobânzii de politică monetară.”
Pe de altă parte, la nivel internațional au scăzut prețurile materiilor prime alimentare, cereale, carne sau ulei, pentru a șaptea lună consecutiv.
Deși vedem câteva scăderi de prețuri și în România, pentru produse ca făina sau uleiul, mâncarea încă are prețuri în creștere în magazine.
Gabriel Razi, analist piața agricolă: „Inflația mare din România îți arată vulnerabilitățile României în zona agricolă. România, din păcate, la nivel de alimente este un importator net, nu procesăm suficient astfel încât să punem pe rafturi mâncare de aproape de casă.”
Pentru că pâinea de acum din magazine este făcută cu grâu cumpărat anul trecut, la un preț mai mare, de exemplu, este posibil să vedem ieftiniri în magazine doar în vară, cred specialiștii. Mici însă, pentru că materia primă este doar o mică parte din prețul final.