Avril Haines a transmis Comitetului de Informaţii din Senatul SUA că teama conducerii comuniste chineze faţă de posibilitatea ca SUA să „atace nuclear” primele a dus la dislocarea a peste 300 de rachete balistice intercontinentale nucleare, cu baza la sol, în vestul Chinei. Extinderea forţelor nucleare creşte pericolul ca Beijingul să se simtă încurajat să iniţieze conflicte convenţionale, a mai spus acesta.

De asemenea, şeful FBI, Christopher Wray, a spus că agenţia sa investighează achiziţii chinezeşti de teren în apropiere de bazele militare americane şi infrastructura critică a SUA, întrucât acestea ar putea fi folosite pentru colectarea de date, spionaj sau chiar „mai rău” – ca potenţiale puncte de sabotaj într-o criză viitoare.

ULTIMELE ȘTIRI

Putin vrea să rescrie istoria. Parlamentarii ruși au propus în Duma de Stat un proiect de lege prin care să anuleze transferul sovietic al Crimeei către Ucraina

Tranzacţie: Leroy Merlin, al doilea cel mai mare retailer din piaţa locală de bricolaj, semnează cu austriecii de la Supernova pentru două spaţii de retail în Bucureşti, cu o suprafaţă totală de 21.000 mp

COMENTARIU Lelia Munteanu: Adevărurile lui Netanyahu

Raport al Comunităţii Naţionale de Informaţii: China cumpără terenuri în apropiere de bazele militare americane, care pot fi folosite pentru colectarea de date sau spionaj. China va avea, în următorii ani, probleme economice şi demografice

Vezi mai multe articole din categoria externe

Criza economică a Chinei, corupţia şi declinul demografic reprezintă probleme serioase ale conducerii chinezeşti. Şomajul tinerilor din China a ajuns la 14,9%, iar guvernul nu a introdus vreun stimulent economic, fapt care va provoca, în anii următori, o încetinire a creşterii economice şi un declin al populaţiei.

„Problemele economice şi demografice ale Chinei o fac şi mai agresivă şi imprevizibilă ca actor global”, a spus Haines. Cu toate acestea, aceasta a subliniat că lipsa unei experienţe militare recente a Chinei şi, prin urmare, o scădere a eficienţei armatei chinezeşti vor împinge liderii chinezi să evite un război, pentru moment.

Despre Iran, Haines a spus că nu este implicat în prezent în dezvoltarea unor arme nucleare dar, încă din 2020, şi-a extins semnificativ programul nuclear, ceea ce o face pregătită să producă astfel de echipamente, dacă vrea.

Cu privire la Coreea de Nord, şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii a transmis că devine din ce în ce mai periculoasă. În 2023, nord-coreeni au dezvăluit un nou vehicul autonom similar cu MQ-9 Predator sau cu Global Hawk. De asemenea, regimul de la Phenian construieşte rachete mai capabile, inclusiv rachete de croazieră, ICBM şi hipersonice.