Întrebat, miercuri, câţi medici de chirurgie cardiovasculară pediatrică are România, ministrul Sănătăţii a spus că „sunt foarte puţini, cred că maxim 10”.

Rafila a precizat că prin speciallizarea tinerilor medici în acest domeniu, în maxim 10 ani, România şi-ar putea dobândi autonomie în acest domeniu intervenţional.

„Între 5 şi 10 ani putem să dobândim autonomie din punctul de vedere al acestor intervenţii. Şi acum majoritatea cazurilor se fac în România, dar există operaţii cu un grad mai mare de dificultate la care deplasarea copilului într-un timp foarte scurt – că de obicei apar la copii cu vârste foarte mici – este necesar”, explică Rafila.

ULTIMELE ȘTIRI

Joe Biden și Donald Trump au obținut nominalizările prezidențiale ale partidelor lor

Scholz, Macron şi Tusk se întâlnesc la Berlin privind divergenţele legate de Ucraina

Elevii cer desfiinţarea examenului de Bacalaureat: Sistemul liceal trebuie regândit

Lege promulgată: Examenul teoretic pentru permisul de conducere poate fi dat oriunde în ţară

Vezi mai multe articole din categoria sanatate

Cei care pot să devină chirurgi de chirurgie cardiovasculară pediatrică trebuie să treacă printr-un trainning de câţiva ani.

„Sunt tineri medici, fie că sunt rezidenţi, fie că sunt specialişti de chirurgie cardiovasculară. Procesul de trainning – în afară de dobândirea specialităţii de chirurg cardiovascular – mai durează câţiva ani să devii chirurg de chirurgie cardiovasculară pediatrică. Că lucrurile sunt puţin diferite şi e un proces care nu se termină peste noapte”, a mai spus Alexandru Rafila.