Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat într-un interviu acordat presei de stat că Moscova este pregătită să folosească arme nucleare în cazul unei ameninţări la adresa existenţei statului rus, dar „nu a existat niciodată o astfel de necesitate”, scrie CNN.

Putin a făcut aceste comentarii înaintea alegerilor prezidenţiale din 15 martie, în care se aşteaptă să câştige al cincilea mandat, şi în timp ce războiul său cu Ucraina intră în al treilea an.

ULTIMELE ȘTIRI

Germania îl extrădează pe Cătălin Cherecheș

Putin spune că este pregătit să folosească arme nucleare dacă statul rus este pus în pericol

Cel puţin 28 de unităţi militare din România utilizează echipamente de supraveghere fabricate de companii deţinute parţial de statul chinez

O escortă a Poliţiei Române îl va aduce în ţară pe fostul primar al municipiului Baia Mare/ Germania este gata să îl extrădeze pe Cătălin Cherecheş

Vezi mai multe articole din categoria externe

El a avertizat că dacă trupele americane ar fi desfăşurate în Ucraina, Rusia le-ar trata ca pe intervenţionişti. Putin a subliniat că Statele Unite îşi dezvoltă şi ele forţele nucleare, dar că acest lucru nu înseamnă că sunt gata să „declanşeze războiul nuclear mâine”.

Între timp, Ucraina are nevoie disperată de ajutor militar din partea SUA, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky spunând că „milioane” ar putea muri fără acesta.

Administraţia Biden a anunţat marţi un alt pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de până la 300 de milioane de dolari, dar Biden a spus că „nu este suficient”, iar Congresul trebuie să aloce fonduri suplimentare.

Tot în timpul interviului difuzat miercuri de Rossiya 1, Putin a declarat că atacurile ucrainene asupra Belgorodului şi Kursk au loc pe fondul „eşecurilor” Kievului pe câmpul de luptă. Scopul atacurilor Ucrainei, a adăugat el, este de a interfera cu viitoarele alegeri din Rusia.

Putin a indicat că Rusia ar fi dispusă să negocieze cu privire la Ucraina, dar numai dacă se bazează pe realitate.