Analfabetismul funcțional este una dintre cele mai mari probleme din sistemul de învățământ românesc.

Așa că mai multe organizații non-profit din străinătate s-au angajat să instruiască profesorii de la noi directorii de școli și reprezentanți ai Ministerului Educației, pentru a contracara acest fenomen dureros. Prima conferință de literație din România ar trebui să ofere soluții practice.

Specialiștii în educație din străinatate au subliniat importanța adaptării programelor școlare la vremurile de acum. Trebuie metode moderne de predare, inclusiv prin utilizarea tehnologiei, pentru a-i atrage pe copii și tineri.

Elevii trebuie să-și dezvolte abilități critice, și nu să ia totul de-a gata. Adică să gândească, nu să tocească.

O problemă este lipsa de instruire adecvată a cadrelor didactice, atrag atenția experții americani. Ei pun accentul pe literație: abilitatea de a înțelege un text și de a aplica ceea ce înveți.

Prof. dr. Charles Temple: „În Statele Unite, profesorii trebuie să urmeze cel puțin trei cursuri și un master special pentru a învață cum să predea. Literația contează enorm, determină ce tip de loc de muncă poți să ai, cați bani poți să faci, dar și sănătatea familiei tale. Ceea ce observ este că în Romania este nevoie de o mai buna instruire a profesorilor”.

Analfabetismul funcțional este, propriu-zis, incapacitatea de a aplica în viața de zi cu zi ceea ce dobândești prin citire, scriere sau calcul. Adică imposibilitatea de a trece de la teorie la practică. Primii pași ar trebui să se facă la gradiniță.

Sorana Pogacean, director de comunicare fundatia „Noi Orizonturi”: „Avem foarte mulți copii care nu merg la grădiniță, în acea perioade e foarte importantă partea de dezvoltare a limbajului, vocabularului, vprbesc despre copii care merg la primar și terminp clasa a 4-a fară să aibă abilitați de bază nu reușesc să descifreze niciun fel de text, orice fel de disciplină necesită să lucrezi cu texte”.

William G. Brozo, profesor literație, Univ. ”George Mason”: „Resursele în Romania sunt foarte limitate, mai ales la nivelul scolii gimnaziale, vedem că există elevi care au probleme cu cititul, adolescenți care au nevoie de mult sprijin să înțeleagă textele la materii precum științe, istorie, etc. Personalul suplimentar care ar trebui să se ocupe de acești elevi nu este disponibil aici. Este cea mai mare diferență pe care o văd între SUA și Romania”.

Peste 300 de cadre didactice și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ care au participat la discuții au recunoscut ca e nevoie de o revizuire urgentă a strategiei de predare.

Mara Niculescu Barbos, director de comunicare „Teach for Romania”: „Să învățam să ne punem întrebările corecte, formarea cadrelor didactice, sau resursele pe care le punem la dispoziția cadrelor didactice, sprijinul pe care îl oferim, mentoratul, formarea, materialele pe care le oferim și pe care trebuie să le construim că ei să poată să lucreze la școală și mai mult”.

România și Bulgaria sunt pe ultimele locuri din Uniunea Europeanp la testele PISA.

Cifrele arată că 47% din copiii evaluați în țara noastră sunt minim funcționali. Altfel spus, abia se descurcă la scris, citit și întelegerea unui text. Doar 11%dintre elevii testați sunt funcționali.