Deteriorarea cablurilor submarine din Marea Roșie perturbă rețelele de telecomunicații și îi obligă pe furnizori să redirecționeze până la un sfert din traficul dintre Asia, Europa și Orientul Mijlociu. Inclusiv traficul de internetCablurile, care aparțin rețelelor majore de telecomunicații, patru la număr, au fost tăiate, provocând perturbări „semnificative” ale rețelelor de comunicații din Orientul Mijlociu, potrivit companiei de telecomunicații HGC Global Communications din Hong Kong.

HGC estimează că 25% din traficul între Asia, Europa, și Orientul Mijlociu a fost afectat, a precizat luni într-un comunicat.

Compania a precizat că redirecționează traficul pentru a minimiza întreruperile pentru clienți și, de asemenea, „extinde asistența pentru companiile afectate”.

HGC nu a precizat cum au fost deteriorate cablurile sau cine este responsabil pentru această defecțiune, transmite CNN.

Cablurile subacvatice sunt forța invizibilă care conduce internetinternetinternet

Distrugerea cablurilor din Marea Roșie are loc la câteva săptămâni după ce guvernul oficial din Yemen a avertizat asupra posibilității ca rebelii Houthi să vizeze cablurile. Militanții susținuți de Iran au perturbat deja lanțurile globale de aprovizionare prin atacarea navelor comerciale pe această cale navigabilă crucială.

Rapoartele publicate săptămâna trecută de publicația israeliană Globes au sugerat că Houthis ar fi fost în spatele deteriorării cablurilor.

Liderul rebelilor yemeniți Abdel Malek al-Houthi a negat aceste acuzații.

„Nu avem nicio intenție de a viza cablurile maritime care furnizează internet

De atunci, guvernul yemenit a dat vina pe unitățile militare britanice și americane care operează în zonă pentru pagubele produse, potrivit unui raport publicat sâmbătă de agenția de știri de stat a țării.

Săptămâna trecută, guvernul yemenit a subliniat importanța protejării cablurilor submarine și a afirmat că este „dornic, de asemenea, să ofere toate facilitățile necesare pentru ca aceste cabluri submarine să fie reparate și întreținute”.

Printre rețelele afectate se numără Asia-Africa-Europa 1, un sistem de cabluri de 25.000 de kilometri care leagă Asia de Sud-Est de Europa prin Egipt.

De asemenea, a fost avariată și rețeaua Europe India Gateway (EIG). EIG conectează Europa, Orientul Mijlociu și India și are ca investitor important Vodafone.

Compania afirmă pe site-ul său că poate trimite trafic de internet

Majoritatea marilor companii de telecomunicații se bazează pe mai multe sisteme de cabluri submarine, ceea ce le permite să redirecționeze traficul în cazul unei întreruperi pentru a asigura servicii neîntrerupte.