Duelul Biden-Trump pentru preşedinţia Statelor Unite s-a confirmat. Ambii au strâns delegații necesari pentru a obține nominalizarea partidului lor.

Poziția de candidat unic va fi consfințită în cadrul convențiilor democrate și republicane care vor avea loc la vară.

Aceasta este, practic, prima revanşă a alegerilor prezidenţiale americane după aproape 70 de ani, când doi foști rivali se luptă din nou pentru poziția supremă în stat.

Donald Trump a strâns cei 1.215 delegaţi necesari pentru a obţine nominalizarea republicană. Într-un mesaj postat pe contul său de pe rețeaua X, fostă Twitter, Trump și-a îndemnat susținătorii să rămână concentrați pe scopul final: câștigarea alegerilor din noiembrie:

„Nu e timpul să sărbătorim acum. Vom sărbători peste opt luni, când se vor încheia alegerile. Ziua de 5 noiembrie va fi, cred eu, cea mai importantă din istoria țării noastre.”

Până acum, Trump a navigat fără emoții prin apele alegerilor primare. La scrutinul din toamnă, lucrurile nu vor fi la fel de simple.

Michelle Price, Associated Press: „Cei care votează la alegerile primare tind să fie mai conservatori. La alegerile generale, Donald Trump va trebui să câștige susținerea unui grup de alegători cu o diversitate mai mare. În plus, intră în campanie cu probleme juridice fără precedent. ”

Candidatul republican se bucură, însă, de susținerea americanilor care vor măsuri mai dure anti-migrație, în contextul crizei de la granița cu Mexicul, și a celor și-au văzut veniturile reduse de creșterea prețurilor la alimente.

Michelle Price, Associated Press: „(Trump) a vorbit de la început despre provocările de la graniță, element de importanță majoră pentru votanții ambelor partide. A reușit, de asemenea, să rămână în afara discuției despre vârstă, deși este doar cu câțiva ani mai tânăr ca Joe Biden. În plus, este perceput ca fiind un candidat mai priceput la capitolul economie.”

Și Joe Biden a adunat, în condițiile unei opoziții simbolice, numărul delegaților necesari pentru a-și consfinți poziția de candidat.

A pierdut însă voturile democraților nemulțumiți de felul în care a gestionat conflictul din Gaza, care s-au declarat, pe buletinul de vot, neafiliați: „Am simțit că nu pot să-i ofer sprijinul meu. Prin urmare am votat „neafiliat” ca să îi trimit (lui Joe Biden) mesajul că oamenii nu vor vota orice candidat doar fiindcă este democrat, indiferent de ceea ce face.”

Zeke Miller, Associated Press, corespondent White House: „Alegătorii sunt îngrijorați în legătură cu vârsta lui. Iar în rândul elementelor progresiste din partid, au apărut nemulțumiri legate de sprijinul pe care îl oferă, în continuare, Israelului în războiul contra Hamas. În plus, se confruntă și cu apatia votanților, deloc entuziasmați că au parte din nou de o confruntare între Biden și Trump.”

Pe de altă parte, confruntarea din noiembrie va fi un scenariu politic cunoscut americanilor, iar cei mai în vârstă au văzut deja acest „film” în alb negru.

În anii ’50, republicanul Dwight Eisenhower l-a înfruntat de două ori la urne pe respectatul guvernator democrat Adlai Stevenson.