Atacul care l-a vizat marţi la Vilnius pe Leonid Volkov, fosta mână dreaptă a lui Aleksei Navalnîi, decedat în condiţii suspecte în închisoare, a fost probabil „organizat de Rusia”, au transmis miercuri serviciile de informaţii lituaniene, citate de AFP.

„Este probabil ca atacul” împotriva lui Volkov, care trăieşte în exil în capitala lituaniană, „să fie o operaţiune organizată şi pusă în aplicare de Rusia”, conform unui comunicat oficial.

În urma atacului cu un ciocan în faţa domiciliului său, Leonid Volkov (43 de ani) a fost spitalizat pentru scurt timp pentru îngrijiri.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda le-a explicat la rândul său jurnaliştilor lituanieni care îl însoţesc într-o vizită la Paris că serviciile competente „vor ancheta şi, sper, îi vor găsi pe cei vinovaţi. Cât despre Putin, pot să spun un singur lucru: nimeni nu se teme de tine aici!”.

„Greşeala fundamentală ar fi să credem că cedarea de teritoriu poate calma Rusia lui Putin. Nu, nu vom putea evita un război mai amplu în Europa stând liniştiţi şi fără să intervenim în baia de sânge pe care Rusia o comite în Ucraina”, a declarat el în discursul său la deschiderea unui forum strategic internaţional la o şcoală militară de la Paris.

„La fel cum Cehoslovacia nu a fost suficientă pentru Hitler, Putin nu se va mulţumi cu Ucraina. Nici cu statele baltice sau cu Polonia. Nici unul dintre statele europene nu este în siguranţă în acest moment. Dacă cineva crede că insula democraţiei poate fi salvată la adăpostul armelor nucleare, întreb: Ce fel de viaţă şi ce fel de viitor ar avea acea insulă, înconjurată de un ocean de tiranie?”, a întrebat el retoric.

Prima ediţie a ‘Paris Defence and Strategy Forum’, organizat după modelul altor mari conferinţe internaţionale de securitate, are loc miercuri şi joi la Paris, cu un program de aproximativ 60 de evenimente la care participă politicieni, parlamentari, diplomaţi, ataşaţi de apărare, cercetători şi universitari.

Preşedintele lituanian a subliniat că economia şi cheltuielile militare ale ţărilor europene sunt mult mai puternice decât cele ale Rusiei. „Trebuie să încetăm să ne mai trasăm linii roşii”, a pledat el, „pentru că Rusia nu se va opri. Ea poate fi doar oprită”.

Nauseda s-a întâlnit marţi cu omologul său francez Emmanuel Macron, care nu a exclus opţiunea trimiterii de militari occidentali în Ucraina.

La Vilnius, poliţia lituaniană a confirmat că a deschis o anchetă cu privire la atacul asupra lui Leonid Volkov, calificat drept „şocant” de către guvern.

Şeful adjunct al poliţiei, Saulius Tamulevicius, a declarat că anchetatorii examinează diferite piste, fără să ofere detalii.

„Luăm toate măsurile necesare pentru a elucida mobilul şi cauzele acestei infracţiuni. Sunt studiate mai multe piste”, a declarat el pentru postul de radio LRT.

Niciun suspect nu a fost deocamdată identificat.

Acest atac survine la aproape o lună de la moartea lui Aleksei Navalnîi (47 de ani) la 16 februarie într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul Polar, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism”.

Leonid Volkov, o personalitate cunoscută a opoziţiei ruse, a atribuit preşedintelui Vladimir Putin responsabilitatea pentru decesul lui Aleksei Navalnîi în închisoare.

Atacul împotriva sa are loc cu doar câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia, care ar urma să-i aducă lui Putin al cincilea mandat la conducerea Rusiei.

Volkov a afirmat pe Telegram că a fost lovit la un picior de 15 ori cu ciocanul în timpul atacului de marţi seara.

„Cineva a spart geamul maşinii în care se afla şi i-a pulverizat gaz lacrimogen în ochi”, apoi i-a aplicat mai multe lovituri cu un ciocan, a relatat Kira Iarmîş, fosta purtătoare de cuvânt a lui Navalnîi.

Soţia lui Volkov, Anna Biriukova, a difuzat pe reţelele de socializare fotografii care arată rănile suferite de soţul său, între care un ochi vânăt, o pată roşie pe frunte şi sânge la un picior.

O sursă guvernamentală de la Vilnius a declarat pentru AFP că Volkov a fost externat miercuri dimineaţa, după ce medicii au constatat că a suferit „contuzii pe diferite părţi ale corpului şi un os fracturat la o mână”. „Răni mai grave au fost evitate”, a precizat această sursă.

Într-un interviu pentru publicaţia rusă independentă Meduza.io cu doar câteva ore înainte de atac, Volkov a vorbit despre ameninţările cu care se confruntă apropiaţii lui Aleksei Navalnîi. „Principalul risc acum este că am putea fi ucişi cu toţii. Ei bine, este un lucru destul de evident”, afirmase Volkov.