Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat vineri „informaţiile false şi scenariile inventate”, invocând zvonurile de pe reţelele de socializare conform cărora soţia sa ar fi o femeie transgender.

„Cel mai rău lucru este informaţia falsă şi scenariile create, cu oameni care ajung să creadă asta şi care te deranjează, inclusiv în intimitatea ta”, a răspuns preşedintele la întrebările jurnaliştilor, cu ocazia ceremoniei de introducere a dreptului la avort în Constituţie.

De la alegerea lui Emmanuel Macron, teoriile conspiraţiei s-au răspândit în mod regulat pe reţelele de socializare susţinând că Brigitte Macron, născută Trogneux, este în realitate o femeie transgender al cărei prenume la naştere a fost Jean-Michel.

O vastă conspiraţie ar fi fost pusă la cale pentru a ascunde această schimbare a stării civile, potrivit acestui zvon care a dus şi la acuzaţii mai grave de abuz asupra copiilor aduse Primei Doamne.

„Împotriva acestui machism, trebuie să folosim legea, justiţia”, a susţinut Macron, cerând o întărire a „ordinii publice digitale” pe reţelele de socializare, „un formidabil loc de exprimare al celor mai nebuni”.

Două femei vor fi judecate pe 6 martie 2025 la Paris, sub acuzaţia de defăimare penală pentru că ar fi răspândit zvonuri transfobe despre soţia şefului statului, conform AFP.

Fostul premier al Noii Zeelande Jacinda Ardern şi fosta primă doamnă a SUA Michelle Obama au fost, de asemenea, vizate de zvonuri care susţin că s-au născut bărbaţi.

Preşedintele Macron a estimat că „este nevoie de foarte multă muncă în ceea ce priveşte educaţia” şi a argumentat că „lupta feministă nu este doar o luptă a femeilor, ci este deopotrivă o luptă a bărbaţilor şi a femeilor”.