Aflată la București, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că decizia privind aderarea României în spațiul Schengen aerian ”nu este completă” și a promis că va insista în continuare și pentru integrarea terestră.

Metsola se află la București pentru a participa la congresul popularilor europeni, organizat de PNL.

13 șefi de stat și reprezentați din 44 de state ajung în Capitală pentru acest eveniment găzduit de liberali, care se desfășoară pe parcursul a două zile.

Miercuri dimineață, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a participat la un dialog cu tineri din România pe teme precum implicarea tinerilor în viaţa democratică europeană, viitorul Europei şi importanţa alegerilor europene din 9 iunie 2024.

Ea a fost întrebată de o adolescentă când va fi complet procesul de aderare a României la Spațiul Schengen.

”Deci, Schengen, spațiul Schengen nu va fi complet până când nu intră și România în acest spațiu. În decembrie 2022 am fost în București cu câteva zile înainte de a lua decizia de a nu accepta România și Bulgaria, și îmi aduc aminte că v-am văzut și că v-am spus că în timpul mandatului meu ca președinte a Parlamentului European vom putea să vedem și România în spațiul Schengen. Și astăzi eu sunt angajată 100% pe această cale.

O decizie foarte importantă va fi luată la sfârșitul acestei luni, pe 31 martie. Deci, decizia nu este completă, dar sunteți foarte susținuți de prietenii numeroși, care vă vor ajuta să ajungeți în Schengen. De fiecare dată trebuie să îmi arăt pașaportul și de fiecare dată când părăsiți țara trebuie să arătați și voi pașaportul. În toți acești ani, de când România a fost membră a UE din 2007, efortul de transformare a țării a fost nemaipomenit.

Deci mai trebuie făcut încă un lucru. În 2011, acum mulți ani, s-a spus în Parlament acest lucru, am mai spus acest lucru și o vom spune în continuare, că vom depune eforturi, inclusiv eu voi depune eforturi, voi discuta nu doar cu omologii români, că mă întâlnesc cu toate autoritățile, voi vorbi și cu autorități din alte țări. Aveți cuvântul meu că voi susține integrarea României în spațiul Schengen” – a răspuns Metsola.

Din 31 martie intră în vigoare prevederile referitoare la Spațiul Schengen aerian, iar românii nu vor mai trebui să stea la controlul de frontieră dacă ajung în spațiul de liberă circulație.