La București a început congresul celui mai mare grup politic european, la care participă 10 președinți și premieri din mai multe state ale Uniunii.

În ajunul întâlnirii, președinta Comisiei Europene și candidatul PPE pentru un nou mandat la șefia instituției, Ursula Von der Leyen, s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Marcel Ciolacu.

Timp de 2 zile, la București are loc congresul Partidului Popular European, cel mai important grup politic din Parlamentul European care deține în prezent șefia Comisiei Europene, prin Ursula von der Leyen și președinția Parlamentul European, prin Roberta Metsola.

Ambele au ajuns deja la București. Ursula von der Leyen a venit în cursul dimineții la Romexpo și, din surse neoficiale, și-a repetat deja discursul pe care îl va susține în fața celor 2000 de participanți, 800 de delegați din 44 de țări și 10 șefi de stat și de guvern.

În acest moment, Ursula von der Leyen are întâlniri bilaterale. S-a întâlnit deja cu președintele PPE, Manfred Weber, și cu președintele PNL, Nicolae Ciucă, iar în cursul dimineții s-a întâlnit cu premierul Ciolacu și președintele Iohannis, care este așteptat să ajungă și el la congres.

Miza este una importantă, la acest congres se va valida candidatura Ursulei von der Leyen pentru încă un mandat la șefia Comisiei Europene.

Și, cum în prezent, PPE conduce în sondajele pentru alegerile europarlamentare din iunie, este posibil ca Ursula von der Leyen să mai rămână încă 5 ani la șefia Comisiei Europene.

Într-o scurtă declarație pentru Știrile Pro TV, președinta Comisiei Europene a spus că este important că acest congres are loc la București, pentru că, astfel, românii află încă o dată că vocea lor contează în Uniunea Europeană.

A dat această declarație poate și pentru că, aici, la congres, se va vota manifestul electoral al PPE, care va cuprinde un paragraf prin care se cere ca România și Bulgaria să intre complet în Shengen cât mai curând posibil. Știm, de la 31 martie se ridică, într-adevăr, în aeroporturi controalele la documente, dar rămânem în continuare cu controalele la frontierele terestre.

Austria este cea care se opune în continuare, iar cancelarul austriac Karl Nehammer va veni și el mâine la București. Face parte din familia PPE, așa că vom afla cum va vota acest manifest și, mai ales, dacă are un mesaj pentru românii care se consideră în continuare neîndreptățiți.