Premierul francez Gabriel Attal a apărat marţi strategia Franţei de acordare de ajutor pentru Ucraina afirmând că o victorie a Rusiei în Ucraina ar fi „un cataclism” pentru francezi, relatează AFP.

Într-un „moment critic al conflictului”, şeful guvernului de la Paris a dat startul dezbaterilor aducând „un omagiu rezistenţei excepţionale a poporului ucrainean”, fiind ovaţionat în picioare de către deputaţi.

El a insistat asupra „riscurilor concrete” şi „tangibile” ale unei victorii ruseşti asupra „vieţii de zi cu zi” a francezilor, un „cataclism pentru puterea lor de cumpărare”: „o inflaţie alimentară de zece ori mai mare, o explozie a preţurilor la energie de zece ori mai mare”.

A vota împotriva strategiei Franţei de a acorda ajutor Ucrainei ar însemna „a întoarce spatele istoriei noastre”, a afirmat prim-ministrul francez. „A te abţine înseamnă a fugi”, a spus el, vizând Franţa Nesupusă (La France Insoumise/LFI, stânga radicală) şi Adunarea Naţională (Rassemblement National /RN), formaţiunea lui Marine Le Pen.

„Nu ne vom stabili nicio limită în faţa Rusiei, care nu-şi pune niciuna”, a subliniat el, după declaraţiile controversate ale lui Emmanuel Macron, care nu a exclus trimiterea de trupe occidentale terestre.

Votul, fără valoare obligatorie, este aşteptat în jurul orei locale 20.00 (19.00 GMT), cu un rezultat care ar putea fi favorabil guvernului, graţie sprijinului partidului de dreapta Les Republicains (LR), al socialiştilor şi ecologiştilor.

Acesta vizează acordul de securitate franco-ucrainean din 16 februarie. Încheiat timp de zece ani, pactul prevede o consolidare a cooperării militare, în special în domeniile artileriei şi apărării aeriene.

Grupul parlamentar al lui Marine Le Pen se va „abţine” la vot, a anunţat preşedintele său, Jordan Bardella, invocând „linii roşii”, inclusiv trimiterea de trupe terestre şi posibila aderare a Ucrainei la NATO şi la Uniunea Europeană.