Luni începe Postul Paștelui, așa că duminică mesele au fost pline, iar oamenii s-au înfruptat din bucate „de dulce”, de Lăsata Secului.

În unele zone ospățul a fost dublat de o adevărată petrecere câmpenească, la care participă localnici și turiști deopotrivă. Pe Transalpina, la Novaci, a fost aprins inclusiv un foc uriaș, așa cum cere datina, ca să alunge spiritele rele.

Oamenii din Novaci și-au dat întâlnire la marginea localității, chiar pe Transalpina, pe traseul spre Rânca. Acolo, au pregătit ceaunele și au făcut foc mare.

Turist: „Am auzit, am citit pe Facebook despre acest eveniment și am zis că dacă tot coboram de la munte să trec și pe aici.”

Cei care au ajuns în zonă s-au bucurat și de un adevărat ospăț.

Turistă: „Aici revin de fiecare dată cu drag să mânănc și mărturisesc sincer doar aici mănânc carne de oi.”

Turiști: „Foarte bun, foarte bun.”

Reporter: Ce vă place mai mult.”

Turiști: „Tocanul.”

Reporter: O să țineți postul?

Turiști: „Nu pot. Miercurea și vinerea.”

Reporter: Aici ce ați luat?

Turist: „Tocan, să beneficiem azi de așa bunătate.”

Potrivit tradiției, focul aprins de localnici e menit să alunge spiritele rele.

Localnic: „La fiecare casă se făceau focuri, dar cu încălzirea și toate treburile astea s-au restrâns și se face unul mai mare.”

Reporter: Țineti post?

Localnic: „Da!”

Printre cei care au întreținut atmosfera s-au numărat și mai mulți copii talentați.

Călin: „Foarte frumos. Îmi place că foarte multă lume se adună și foarte mulți copii păstrează tradiția, ceea ce e foarte frumos.”

Mulțimea a pornit spre casă abia spre seară.