De Buna Vestire, sărbătoarea dedicată minunii prin care Îngerul Gabriel îi vestește Fecioarei Maria că-L va naște pe Iisus Hristos este şi prima dezlegare la pește din Postul Mare.
De dimineață, piețele unde se vinde pește proaspăt erau extrem de aglomerate, iar restaurantele de profil abia au făcut față cererii. În Constanța, de exemplu, clienții au dat și câte 100 de comenzi pe oră. Următoarea dezlegare la pește este de Florii.
Pescăriile au fost pline ochi de dimineață, luni, de Buna Vestire, când este dezlegare la pește. În Galați s-a căutat în special peștele proaspăt de Dunăre.
Cel mai căutat pește de sezon a fost scrumbia de Dunăre, care costă între 50 și 60 de lei kilogramul.
Femeie: „Pește, scrumbie – dar e scumpă pentru noi. Caras, ceva mai ieftin, așa. Ca pentru buzunarele bătrânilor”.
Gabriela Panaite, vânzătoare pescărie: „Crapul, 35, șalăul, 40, somnul 50 și scrumbia 60.
Reporter: Este încă trufanda scrumbia?
Vânzătoare: Momentan da. Dar mai târziu o să fie.”
La amiază restaurantele pescărești din Constanța abia mai făceau față comenzilor! Telefonul și aplicațiile sunau încontinuu, iar timpii de așteptare creșteau.
În bucătărie nu a fost timp de odihnă. Toată lumea prăjea pește și împacheta cutiile pentru livrări.
Chiar și așa la un moment dat, curierii și-au pierdut răbdarea.
Claudiu Nicu – manager restaurant pescăresc: „După cum vedeți este foarte foarte aglomerat. Toată lumea este înnebunită că e dezlegare, pește, pește și iar pește. Merge foarte bine scrumbia, hamsia, peștele mic în general, scrumbia e mai grăsuță foarte gustoasă, calcanul merge bine, păstruga”.
Cele mai multe comenzi s-au făcut de la serviciu, și cel mai dorit a fost peștele proaspăt de Marea Neagră.
Mulţi au gândit meniul cu o zi înainte, să fie siguri că la prânz vor avea pește proaspăt.
Următoarea dezlegare la pește va fi pe data de 28 aprilie când se sărbătorește Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, adică Floriile.