Pentru persoanele care evită cofeina, cafeaua decofeinizată pare o opțiune inofensivă, însă aceasta ar conține o substanță cancerigenă: clorura de metilen.

Clorura de metilen este un lichid incolor utilizat în anumite procese industriale, „inclusiv decaparea vopselei, fabricarea produselor farmaceutice, curățarea și degresarea metalelor”, conform Administrației pentru Securitate și Sănătate în Muncă, relatează CNN.

Clorura de metilen este cunoscută ca fiind cancerigenă, desemnată ca atare de Programul Național de Toxicologie al Institutului Național de Sănătate, Agenția pentru Protecția Mediului și Organizația Mondială a Sănătății, a declarat dr. Maria Doa, director senior al politicii chimice pentru Fondul de Apărare a Mediului.

„Pe lângă faptul că este cancerigenă, clorura de metilen poate provoca alte ”daune” asupra sănătății, cum ar fi toxicitatea ficatului și, la expuneri mai mari, efecte neurologice și, în unele cazuri, moartea”, a adăugat dr. Maria Doa. Aceste riscuri apar în contextul expunerii externe acute la niveluri ridicate ale substanței chimice sau al ingerării acesteia, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Această substanță este considerată atât de periculoasă încât încă din anul 2019 comercializarea ei a fost interzisă chiar și ca decapant pentru vopsele. Cu toate acestea, clorura de metilen a fost utilizată, de destul de mult timp, pentru a produce cafeaua decafeinizată. Însă, există și unele companii care au început să folosească metode alternative pentru a crea acest produs, în timp ce alte companii au interzis complet utilizarea acestuia.

„Aceste substanțe chimice în mod categoric nu pot și nu ar trebui să fie considerate sigure”, a mai precizat dr. Maria Doa.