Mai sunt trei luni până la deschiderea sezonului estival, iar patronii de hoteluri și restaurante caută mână de lucru.

După doi ani în care au adus preponderent barmani, ospătari și cameriste din Bangladesh, Sri Lanka sau India, acum angajatori

În bucătăria unui restaurant din Constanța este forfotă mare. Se pregătesc ciorbele și felul doi pentru masa de prânz, iar printre bucătarii cu experiență câțiva tineri în halate albe dau o mână de ajutor. Iuliana este în clasa a X-a și își dorește să lucreze, în viitor, într-un restaurant de pe litoral

Iuliana, elevă: „Am ales această meserie pentru că îmi place și vreau să o fac pe viitor. Aș vrea să devin șef bucătar, dacă s-ar putea”.

Alături de cei cu experiență, elevii învață meserie. Și au asigurat un post de ajutor în bucătărie pentru acest sezon estival.

Levi, elev: „Îmi place pentru că pot să lucrez cu mâncare de mic. Îmi place să îmbin teoria cu practica”.

Cererea în creștere de forță de muncă pentru turismul de pe litoral

Oana Olteanu, administrator complex hotelier: „A trebuit să-i învățăm că programul este program, nu veneau niciodată la ora pe care o stabileam. Pare că nu sunt scumpi, dar sunt scumpi pentru că trebuie să le plătim în afară de salariu și cazare, și masă. Ținând cont că hotelul este sezonier”.

Așa că, pentru 2024, cei mai mulți dintre administratorii de hoteluri și restaurante mizează forță de muncă autohtonă. Cum profesioniștii sunt greu de găsit, se încearcă școlarizarea elevilor care pot suplini deficitul de forță de muncă.

George Fuduli, administrator complex turistic: „Pe termen mediu, dacă reușim să creștem copii, să-i preluăm din școlile profesionale sau din învățământul dual, atunci cu siguranță vom avea 10-20% care vor rămâne să lucreze pe litoral

Peste 15.000 de locuri sunt scoase acum la concurs, dar patronii s-ar bucura să rămână și cu jumătate dintre cei admiși.