Artista Erika Isac, care a scos piesa „Macarena” cu un mesaj feminist ce a stârnit o dezbatere internsă wpe social media, va concerta, vineri, la balul bobocilor al unui liceu din Oradea.

Prezența cântăreței a revoltat unii părinți ai elevilor de la Colegiul Național Iosif Vulcan care s-au plâns pe Facebook că artista nu este potrivită pentru un astfel de eveniment din cauza limbajului licențios pe care îl are în piesele sale.

„Vi se pare normală și adecvată prezența unui astfel de artist la un eveniment extrașcolar ce are în centru copii de clasa a IX-a, de 15 ani?”, a întrebat o mămică, pe un grup de Facebook al locuitorilor din Oradea, potrivit ebihoreanul.ro.

Întrebarea a dus la comentarii diverse, unii internauți fiind de acord cu îngrijorarea femeii, în timp ce alții spun că adolescenții ascultă oricum astfel de piese și că nu diferă cu nimic de cele pe care le aveau trupele BUG Mafia, Paraziții sau la La Familia.

„Urat clip, foarte urat ! Copiii de 15 ani, adolescenți fiind nu ar trebui să asculte asemenea muzică. Nu înțeleg de ce cadrele didactice au permis asemenea “artist” la acel eveniment”, a spus o internaută.

„La varsta respectivă ascultam Truda şi BUG mafia, a căror versuri sunt cu mult peste celor prezentate de dumneavoastră la capitolul vulgaritate. Oricum ascultă aşa că de ce să nu o lăsați să aibe o seară frumoasă de adolescență? Artista respectivă se potriveşte întocmai evenimentului respectiv fiind ceva în vogă şi de moment”, a scris o altă persaonă.

Erika Isac a fost aleasă să participe la eveniment de către elevii liceului. Ei au răspuns la un sondaj de pe Instagram, lansat de Consiliul Școlar din colegiu.

„Metoda a fost una transparentă, nu am vrut să alegem noi, cei din consiliu, artistul, ci elevii din școală să spună ce preferă. În sondajul pe Instagram, majoritatea au ales-o pe Erika, așa că am contractat-o. Asta se întâmpla cu vreo 3 luni în urmă, înainte să lanseze piesa «Macarena»”, au declarat pentru publicația citată elevi care fac parte din echipa de organizare a evenimentului.

De asemenea, elevii de la Colegiul Iosif Vulcan cred că părinții au exagerat cu privire la concertul artistei. „Mi se pare o reacție exagerată din partea părinților nemulțumiți. În anii trecuți, balurile au fost doar cu trapperi care înjurau și foloseau multe cuvinte obscene, și nu într-un scop constructiv. Pe părinții îngrijorați îi invităm să vină la bal, să vadă că va fi un eveniment ținut sub control, cu pază, fără alcool”, a mai spus un elev membru în echipa de organizare a balului.

Erika Isac va cânta varianta cenzurată a pieselor ei, a mai spus elevul. „Vine cu un show adaptat la această categorie de eveniment, balul bobocilor, nu de club. Pe de altă parte, muzica ei este ascultată deja de elevi. Probabil părinții nu știu ce ascultă copiii lor în căști, acasă”, a mai zis elevul.

Întrebați cum au gândit videoclipul, regizorii Sânziana (22 de ani) și Frank (25 de ani), care au lucrat împreună la acest proiect, au spus pentru Știrile ProTV ce simbolizează elementele din video.

Sânziana Pantazi: „Pe mine, Sânziana, de la prima ascultare a piesei m-a trecut un fior pe versul ,,Îți dau locația live în caz de orice”. Eu și Frank am știut că vrem să creem o situație incomodă pe partea în care se vorbește despre fricile și precauțiile pe care femeile le trăiesc în fiecare zi.

Ni se pare fascinant la câte lucruri se gândesc femeile înainte de a ieși din casă: intră în autobuz, deschid ușa unui curier, pe când bărbații pur și simplu fac lucrurile astea fară să le privească riscante în vreun fel.”

De la secvență cu Mirel și păpușă gonflabilă, gândită de Frank să sugereze obiectificarea femeilor, am pornit totul.

Apoi eu am ales să folosim cozile ca simbol al feminității, concept care în perspectiva mea este o constrângere a societății patriarhale, așa că le-am dat viață și le-am făcut să îi controleze fiecare mișcare a Erikai.

După ce am schițat aceste două situații mi-am dat seama că se aseamănă cu cele trei etape ale „Triple Godess”, unul dintre tatuajele mele.

După ce l-am introdus și pe Frank în simbolistica „Triple Godess” am început să adăugăm detalii pe aceste trei etape încercând să aducem un contrast între versurile pline de furie și simbolistica subtilă și delicată a imaginilor.”