Vaticanul a anunţat sâmbătă că Papa Francisc a acceptat demisia episcopului Andrzej Dziuba, în vârstă de 73 de ani, acuzat că a acoperit agresiuni sexuale comise de preoţii din subordinea sa asupra unor minori, informează AFP.

Dziuba, episcop în dioceza Lowicz din centrul Poloniei, „a demisionat la cererea Sfântului Scaun”, precizează un comunicat al nunţiului apostolic de la Varşovia.

Demisia prelatului este a doua în rândul prelaţilor din Polonia după cea de luna trecută a arhiepiscopului de Szczecin, Andrez Dziega, implicat şi el într-un scandal legat de agresiunile sexuale.

Conform presei poloneze, Dziuba ştia despre cel puţin doi preoţi pedofili în dioceza sa, însă nu a declanşat anchete, ci doar i-a transferat în alte parohii.

Nunţiatura apostolică – reprezentanţa Vaticanului în Polonia – s-a referit la „dificultăţi” în conducere din partea episcopului, „în special o neglijenţă în gestionarea cazurilor de agresiuni sexuale din partea anumitor membri ai clerului asupra unor minori”.

Scandalurile de pedofilie şi încercările de a le muşamaliza au zguduit în ultimii ani Biserica Catolică poloneză, observă AFP.

Papa Francisc şi-a asumat misiunea de a combate agresiunile sexuale în cadrul bisericii pe care o conduce şi a insistat asupra unei politici de „toleranţă zero” în această privinţă, menţionează aceeaşi agenţie.