Unul dintre palatele din București, care este printre cele mai cunoscute locuri din Capitală, a fost vizitat de prea puține persoane, raportându-ne la notorietatea numelui.

Pe nedrept neglijat de bucureșteni, acest palat care atrage numeroși turiști străini și merită să fie vizitat de orice iubitor de istorie și de frumos. Datorită grădinilor umbroase și liniștite și încăperilor spațioase, impunătoare, palatul cotroceni

Iată câteva informații inedite despre acest palat, care te vor face cu siguranță să-ți dorești să-i calci și tu pragul cât mai repede. Există însă reguli foarte clare pentru vizitarea lui, așa că te invităm să citești cu atenție următoarele rânduri.

Prima construcție din acest complex muzeal a fost ridicată în perioada 1679-1681, pe dealul Cotroceni, de către domnitorul Șerban Cantacuzino, care a defrișat în acest scop o parte din codrii Vlăsiei. Nu a construit însă un palat, ci un lăcaș de cult – Mănăstirea Cotroceni – cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfinții Serghie și Vah”. Mănăstirea era înconjurată de ziduri și semăna ca stil arhitectural cu biserica episcopală din Curtea de Argeș, fiind concepută în stil brâncovenesc.

În curtea mănăstirii, domnitorul a construit apoi și o reședință domnească, acesta fiind prima clădire cu această destinație din complex. În perioada 1849-1853, domnitorul Barbu Știrbey a refăcut palatul, transformându-l în reședința sa de vară. Tot atunci a construit și drumul care separă palatul de actuala Grădină Botanică, pe atunci parte a domeniului mănăstirii.

palatul cotroceni

Palatul a fost grav afectat de cutremurul din 1940, fiind apoi restaurat după planurile arhitectului Mario Stoppa, în timp de arhitectul Petre Antonescu a fost însărcinat cu consolidarea bisericii și a clopotniței.

Ulterior, între anii 1949-1976, ajuns pe mâna comuniștilor, palatul cotroceni

Biserica mănăstirii a fost demolată în anul 1984 și reconstruită după anul 2003, ca urmare a eforturilor familiei Cantacuzino. Începând cu anul 2009, biserica poate fi vizitată, fiind inclusă în circuitul turistic. Tot atunci au fost înapoiate obiectele care formează tezaurul liturgic al bisericii și care fuseseră mutate la muzeumuzeu

Ansamblul Cotroceni este format din numeroase clădiri și anexe. Pe lângă grădinile frumos amenajate, complexul include clădiri cu caracter laic (palatul, pivnițele domnești, foișorul, anexele palatului, manejul, serele, casa grădinarului, azilul Elena Doamna), anexe cu caracter militar (corpul de gardă) și cu caracter ecleziastic (chiliile mănăstirii, biserica, clopotnița, sala de mese, capela azilului – pictată de Gheorghe Tătărescu).

Acestora li se adaugă gara regală, zona de exerciții militare și ceremonii și câteva monumente funerare. Din păcate, nu toate clădirile și zonele pot fi vizitate de turiști, ci doar câteva, care au fost incluse în circuitul turistic.

Astfel, muzeu

Există însă reguli foarte stricte pentru vizitare. Cu 24 de ore înainte de vizitare, este necesară o programare prin telefon (021-317.31.07/ 0725.518.381) sau prin email (vizitare@muzeumuzeu

Există două tururi ghidate pentru care pot opta turiștii. Turul complet durează 100 de minute și include: cuhnia, curtea interioară, biserica, Holul de Onoare, pivnița, etajele I și II, iar prețul este de 50 de lei pentru adulți, 12,5 lei pentru elevi/studenți și 25 lei pentru pensionari. Turul clasic durează numai 60 de minute și include numai vizitarea curții interioare și a etajelor I și II. Prețul este de 40 de lei pentru adulți, 10 lei pentru elevi și studenți și 20 lei pentru pensionari. Pentru filmare sau fotografiere trebuie achitată o taxă specială.

De asemenea, muzeu