Pe 31 martie, duminică, se trece la ora de vară 2024, ceea ce înseamnă că ora 3:00 devine ora 4:00. Duminica, 31 martie, devine în acest fel cea mai scurtă zi din 2024.
Vestea bună este că ziua va fi mai lungă și vom avea lumină până mai târziu. Vestea proastă este că pierdem o oră de somn, iar specialiștii spun că organismul se adaptează la această trecere la ora de vară în aproximativ două săptămâni.
În noaptea de 30 spre 31 martie 2024, România trece la ora de vară, adică ora 3:00 devine ora 4:00.
Deși originile orei de vară sunt disputate – de la un eseu scris de Benjamin Franklin în 1784 la un pamflet scris de constructorul britanic William Willet în 1907 – schimbarea orei în sine este standardizată.
Schimbarea orei intră în vigoare noaptea, oferindu-le cel mai multor oameni o oră în plus de lumină solară seara, chiar dacă le „fură” o oră de somn.
În noiembrie, ceasurile sunt mutate înapoi cu o oră, revenind la ora standard.
Legea Uniformă a Timpului, adoptată în 1966, permite statelor să se exonereze de la ora de vară.
Ora de vară va fi în vigoare până pe 27 octombrie, când ceasurile se vor muta înapoi cu o oră.
Schimbarea va aduce o oră de lumină solară suplimentară dimineților, scurtând serile.
Ora de vară durează puțin sub opt luni, sau aproximativ 65% din an, acoperind primăvara, vara și jumătatea toamnei. Anul acesta, va dura de la 31 martie până la 27 octombrie.
Statele membre ale Uniunii Europene aveau termen până în 2021 să notifice dacă doresc să adopte permanent ora de vară sau ora de iarnă. Cu toate acestea, discuția rămâne încă deschisă.
În februarie 2018, Parlamentul European a solicitat Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să propună modificări dacă este necesar.
În urma acestei evaluări, care a primit 4.6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% au fost în favoarea renunțării la schimbarea orei, Comisia a formulat o propunere.
Comisia Europeană a explicat că măsurile UE referitoare la ora de vară implică schimbarea orei de două ori pe an pentru a se adapta la evoluția tiparelor de lumină naturală și pentru a se profita la maximum de lumina zilei disponibilă într-o anumită perioadă de timp=
Ceasurile sunt ajustate cu o oră înainte în dimineața ultimei duminici din martie și cu o oră înapoi în dimineața ultimei duminici din octombrie, pentru a se reveni la ora standard.
Este important să știi dacă telefonul tău va schimba automat ora pentru ora de vară sau dacă trebuie să o faci manual. Este o întrebare care se aplică indiferent de tipul de telefon pe care îl ai.
Indiferent dacă folosești un iPhone 15 Pro Max, Samsung Galaxy S24 Ultra, Google Pixel 8 sau orice alt smartphone, este important să știi dacă trebuie să faci schimbarea pentru ora nouă sau nu.
Înainte de apariția dispozitivelor inteligente, schimbăm manual ceasurile pentru a ne adapta la ora de vară sau la ora standard. Cu toate acestea, unele ceasuri, cum ar fi cele de pe perete, ceasurile de la cuptor și cele din mașini, încă nu sunt conectate la internet și necesită ajustare manuală.
Smartphone-urile, tabletele, calculatoarele și alte dispozitive conectate la internet își vor sincroniza automat setările de timp, deci nu îți face griji.
Dacă software-ul telefonului tău este actualizat, ceasul său ar trebui să se ajusteze automat. Dar dacă anterior ai personalizat setările de dată sau oră, s-ar putea să trebuiască să actualizezi ceasul manual pentru a te asigura că este pregătit.
Ceasul de la laptop, smartwatch-ul, ceasul de pe smartphone și toate ceasurile care sunt conectate la internet își vor seta singure ora atunci când se dau ceasurile înainte.
Ceasurile care nu au conectivitate la internet trebuie setate manual: ceasul de perete, ceasul de la cuptor, ceasul de la mașină, etc.
Ceasurile digitale de pe computerele și telefoanele noastre își iau ora de la ceasurile atomice. De asemenea, GPS-ul este folosit pentru a ajuta la stabilirea timpului.
Fiecare satelit GPS conține mai multe ceasuri atomice care contribuie cu date de timp foarte precise la semnalele GPS.
Receptoarele GPS descifrează aceste semnale, sincronizând efectiv fiecare receptor cu ceasurile atomice. Acest lucru permite utilizatorilor să determine timpul cu o precizie de până la 100 de miliarde de fracțiuni de secundă.
Un ceas atomic este un anumit tip de ceas care măsoară frecvența rezonantă a atomilor.
Cele mai moderne ceasuri, de la ceasurile de mână la cele folosite pe sateliți, își păstrează timpul folosind un oscilator cu cristal de cuarț.
Aceste dispozitive profită de faptul că cristalele de cuarț vibrează la o frecvență precisă atunci când li se aplică tensiune. Vibrațiile cristalului acționează ca pendulul unui ceas cu pendul, marcând cât timp a trecut.
Un motiv pentru care iPhone-ul folosește locația este pentru a seta ora, dar dacă ai locația dezactivată, iPhone-ul totuși va ajusta timpul automat, cu condiția să fiți selectat opțiunea „setare automată” împreună cu fusul orar sub setările „dată și oră”.
O notă sub setările de dată și oră afirmă: „Precizia automată a fusului orar este îmbunătățită atunci când serviciile de localizare sunt activate.”
Când are loc trecerea la ora de vară, iPhone-ul tău va da înainte ora duminică, pe 31 martie 2024, dacă a fost selectată opțiunea „setare automată”.
Smartphone-urile își iau timpul de la rețeaua lor de telefonie mobilă și/sau de la Sistemul Global de Poziționare. La fel ca și iPhone-ul, utilizatorii de Android pot opta să își seteze manual ora, astfel că atunci când apare ora de vară, ceasul dispozitivului Android ar trebui setat manual.
În caz contrar, dacă dispozitivul Android are opțiunea „setare automată” pentru „dată și oră” sub setările de confidențialitate, nu va fi nevoie să ajustați ceasul pentru ora de vară.
Un dispozitiv Amazon cu asistentul virtual AI Alexa, cum ar fi Amazon Echo sau Amazon Dot, se va conecta la internet, iar dacă a fost selectată opțiunea „fus orar automat”, Alexa va actualiza automat pentru ora de vară. Setarea manuală a fusului orar pe Alexa este o opțiune. Asta înseamnă că va trebui să setezi ceasul Alexa cu o oră înainte în primăvară și una înapoi toamna.