Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene.

”Daţi-mi voie să răspund acum în calitate de austriac. Consider ruşinoasă poziţia guvernului austriac. Este nedreaptă, incorectă şi ineficientă. Este o ruşine”, a declarat Baier.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a susţinut constant, inclusiv la congresul Partidului Popular European din 6-7 martie de la Bucureşti, că Viena nu este de acord cu extinderea spaţiului Schengen atât timp cât acesta nu este funcţional, în opinia sa.

Potrivit unei decizii luate în ultimele zile ale anului trecut, România şi Bulgaria vor intra de la 31 martie cu frontierele aeriene şi maritime în spaţiul Schengen. Autorităţile de la Bucureşti au declarat că în 2024 vor continua demersurile pentru integrarea deplină a României – şi cu frontierele terestre – în spaţiul european de liberă circulaţie.

La începutul acestei luni, preşedinţia belgiană a Consiliului UE a anunţat că va continua să lucreze pentru o aderare completă a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, în concordanţă cu recomandările Comisiei Europene.

”Am evaluat decizia foarte importantă adoptată în decembrie anul trecut care va conduce la ridicarea controalelor la frontierele interne aeriene şi maritime în România şi Bulgaria începând de la 31 martie. Doresc să transmit cele mai calde felicitări celor două ţări implicate şi preşedinţiei spaniole a Consiliului UE pentru această realizare majoră. Vă pot asigura că preşedinţia belgiană a Consiliului UE va continua să lucreze pentru o aderare deplină la Schengen în concordanţă cu recomandările Comisiei”, a afirmat ministrul de interne belgian Annelies Verlinden, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 4-5 martie.