Covid-19 a avut un impact mai mare decât orice eveniment din ultima jumătate de secol, inclusiv războaiele.
În cei doi ani ai fazei acute a pandemiei a existat un exces de 15,9 milioane de decese.
Încetinirea creșterii populației și creșterea în regiuni mai sărace vor da naștere unor provocări fără precedent.
O vastă compilație de statistici, publicată în „The Lancet”, estimează excesul de mortalitate atribuit pandemiei între 2019 și 2021 la 15,9 milioane de persoane. La un an după ce Organizația Mondială a Sănătății a ridicat alerta maximă privind Covid-19 și în timp ce SARS-CoV-2 provoacă încă zeci de mii de cazuri pe săptămână, statisticienii continuă să evalueze impactul virusului asupra demografiei.
Potrivit studiului, speranța de viață în întreaga lume a scăzut cu mai mult de un an și jumătate între 2019 și 2021. Aceasta corespunde unei mortalități în exces de 15,9 milioane de decese în cei doi ani ai fazei acute a pandemiei.
Covid-19 a oprit astfel brutal creșterea continuă a speranței de viață din perioada postbelică. Acest efect a vizat 84% dintre cele aproximativ două sute de țări acoperite de studiu, care a remarcat că cele mai tinere grupe de vârstă au fost „minim afectate”.
„Pentru adulții din întreaga lume, pandemia de Covid-19 a avut un impact mai masiv decât orice eveniment din ultima jumătate de secol, inclusiv conflicte și dezastre naturale”, a spus unul dintre autorii studiului.
Pandemia pare să fi fost „disproporționat de gravă” în țările din Africa subsahariană, Orientul Mijlociu, Asia de Sud și America Latină. Studiul subliniază, de asemenea, că mortalitatea infantilă a continuat să scadă în timpul pandemiei, „deși într-un ritm mai lent decât în anii precedenți”.
A treia și ultima tendință remarcată de The Lancet este încetinirea creșterii populației globale din 2017, cu mai bine de doi ani înainte de pandemie. Țările cu venituri mici continuă să fie excepții, în special cele situate în Africa subsahariană.
Potrivit studiului, încetinirea creșterii populației, combinată cu creșterea populației în regiuni mai sărace, cu standarde de sănătate mai scăzute, vor da naștere unor provocări sociale, economice și politice fără precedent.
Citește și