O îngrijorare semnalată de specialişţi este reprezentată de dovezile conform cărora boala, cândva limitată la păsări, pare să se răspândească între mamifere.

O nouă tulpină a virusului a ucis deja delfini, 50.000 de foci şi lei de mare în largul coastelor Americii de Sud şi cel puţin o jumătate de milion de păsări din regiune, notează Reuters.

Pentru a confirma transmiterea de la mamifer la mamifer, oamenii de ştiinţă ar trebui să testeze infecţiile pe animale vii, consideră cercetătorii din domeniu.

ULTIMELE ȘTIRI

Germania îl extrădează pe Cătălin Cherecheș

Cel puţin 28 de facilităţi militare din România utilizează echipamente de supraveghere fabricate de companii deţinute parţial de statul chinez

Moment istoric: Parlamentul European a aprobat prima lege din lume privind inteligenţa artificială

Avertismentul Poloniei: Dacă Rusia va câştiga în Ucraina, Putin îi va ataca şi pe alţii

Vezi mai multe articole din categoria sanatate

„Sunt destul de greu de explicat unele dintre aceste infecţii pe scară largă fără să existe o răspândire de la mamifer la mamifer”, a declarat Richard Webby, virusolog la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis, Tennessee.

Tulpina a apărut la zeci de specii de păsări, inclusiv la unele specii migratoare, care o pot răspândi dincolo de regiune, susţin oamenii de ştiinţă.

Pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, animalele vor fi forţate să se mute în noi teritorii, sporind astfel variantele de mutaţie a virusului.

„Este o chestiune de timp până când veţi detecta prima tulpină sud-americană în America de Nord”, a declarat, la rândul său, Alonzo Alfaro Nunez, profesor la Universitatea din Copenhaga.

Îngrijorarea crescândă a determinat cele 35 de ţări din cadrul Organizaţiei Panamericane de Sănătate (OPS) să convoace experţi şi oficiali regionali în domeniul sănătăţii la o reuniune care va avea loc săptămâna aceasta la Rio de Janeiro.