Rușii au mers la vot în condiții sporite de securitate după incidentele înregistrate vineri. Cel puțin 25 de persoane au fost reținute pentru că au turnat lichide colorate în urnele de vot ori au lansat dispozitive incendiare.

Pe de altă parte, numeroși moscoviți au primit emailuri în care au fost acuzați că sprijină „idei extremiste”. Și au fost sfătuiți să voteze „calm, fără să formeze cozi”. Opoziția le-a cerut rușilor să meargă în număr mare la secțiile de votare duminică, la ora 12 fix.

Autoritățile ruse au cerut vigilență sporită în a doua zi a alegerilor prezidențiale, după ce au fost înregistrate numeroase acte de vandalism. Mai multe femei, chiar pensionare, au fost arestate pentru că au vărsat vopsea în urnele de vot.

Ella Pamfilova, președinta Comisiei Electorale Centrale: „Gunoaie folosesc alte gunoaie pe care le plătesc cu bani străini. Scopul lor e anularea voturilor. Sunt acțiunile unor trădători care au fugit din țară și care sunt folosiți de cei care luptă împotriva Rusiei”.

Au fost și cazuri în care – tot femei – au lansat cocktailuri molotov în secția de vot. Iar un bărbat a fost pus la pământ și arestat după ce a strigat în secție că nu votează cu Putin.

Altcineva a scris cuvântul ”Haga” pe buletinul de vot, referire la mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime contra umanității. Duma de Stat a cerut o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru cei găsiți vinovați de perturbarea alegerilor.

Nu a fost liniște nici în regiunile ruse învecinate cu Ucraina. Armata Kievului și-a întețit atacurile peste graniță. Doi oameni au murit și trei au fost răniți într-o deflagrație.

Vyacheslav Gladkov, governor of Belgorod region: „Am decis ca centrele comerciale din regiunea Belgorod să rămână închise duminică și luni. În privința școlilor, elevii vor sta acasă luni și marți”.

Pe de altă parte, armata rusă susține că a respins sâmbătă dimineață o nouă încercare a partizanilor ruși a de intra într-un sat din Belgorod. Unitățile de soldați ruși care luptă de partea Kievului au facut numeroase raiduri în ultimele zilei, în regiunile ruse de la graniță.

La acest scrutin, Vladimir Putin a preferat să voteze online, din biroul său, încurajându-i pe ruși să îi urmeze exemplul. Potrivit estimărilor, după prima zi de scrutin, o treime din alegătorii ruși ieșiseră deja la vot. Iar Vladimir Putin ar putea câștiga alegerile cu o prezență la urne colosală – de aproape 80 la sută.

„Am venit la vot cu un sentiment pozitiv și cu speranța prosperității. Vreau o continuare a politicilor actuale și ca țara mea să devină tot mai puternică și mai prosperă”.

„Ne așteptăm ca unicul și cel mai bun președinte Vladimir Putin să își continue drumul. Suntem fericiți, cum poți să fii când vii să-ți votezi președintele preferat?”.

Au fost cozi și la ambasada Rusiei de la Praga. Potrivit presei locale, oamenii s-au prezentat la urne în număr mare vineri, la ora 12. Iar unii au ținut în mână pancarte anti-Putin. Acest demers ar fi varianta cehă al așa numitului „protest de la amiază”, programat pentru duminică în Rusia, la apelul văduvei lui Aleksei Navalnîi.