Votul care i-a adus lui Vladimir Putin al cincilea mandat la Kremlin este criticat de oficiali din Statele Unite, Germania, Marea Britanie. Scrutinul care s-a întins pe trei zile nu a fost lipsit de incidente.

Cel puțin 80 de oameni au fost arestați după ce au încercat să saboteze procesul de vot în câteva secții. La Chișinău, un bărbat a încercat să incendieze secția de la ambasadă. A fost prins imediat de poliție. Bărbatul, care spune că are dublă cetățenie – rusă și moldovenească – a aruncat două recipiente cu substanțe inflamabile peste gardul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Alți protestatari s-au rezumat la declarații ferme.

Bărbat: „Eu am venit aici pentru că a fost ultimul îndemn al lui Aleksei Navalnîi. Eu sunt împotriva regimului lui Putin”.

Femeie: „Reveniți la realitate!”

Fată: ”La început i-a mințit pe toți că el iubește ucrainenii. Pentru ce?”.

Cozi au fost și la secțiile de votare deschise în Transnistria fără aprobarea Chișinăului.

Așa cum au fost îndemnați de opoziția rusă, duminică la prânz, oamenii s-au așezat la rând, pe sute de metri, în fața ambasadelor ruse din capitalele europene – „Este important să nu renunțăm la lupta noastră, chiar dacă nu putem influența cu adevărat situația din prezent”.

„Procentele trasate pentru Putin nu au, desigur, nici cea mai mică legătură cu realitatea”, a declarat fostul șef de cabinet al lui Navalnîi, într-o postare pe Telegram.

Oficialii din Polonia, dar și ministrul de Externe al Marii Britanii, David Cameron, au deplâns lipsa unor alegeri „libere şi corecte” în Rusia, iar Statele Unite au criticat desfăşurarea scrutinului în teritoriile ucrainene ocupate de Moscova.

Volodimir Zelenski: ”Nu există legitimitate în această imitaţie de alegeri şi nu poate exista. Această persoană ar trebui să fie judecată la Haga. Trebuie să ne asigurăm că se va întâmpla asta”.

În ceea ce privește operațiunile militare, rușii continuă să avanseze în sudul Ucrainei și susțin că dețin controlul asupra unei așezări din regiunea Zaporojie. Epuizate și fără muniție, trupele Kievului depind acum substanțial de drone pentru a trece la ofensivă.

În ultimele 24 de ore, Moscova a anunțat distrugerea a peste 160 de drone de atac, lansate spre ținte rusești: una dintre acestea ar fi lovit o bază militară din Transnistria și a distrus un elicopter.