Zeci de milioane de oameni din Mexic, Statele Unite și Canada s-au bucurat de o eclipsă totală de soare.

Luna s-a poziționat perfect între Pământ și Soare și, preț de patru minute și jumătate, a fost întruneric în toiul zilei.

Pentru oamenii de știință, aceste minute prețioase au fost o ocazie unică să facă experimente. Cercetătorii au ieșit în calea eclipsei, de la bordul avioanelor, au trimis semnale radio pe tot globul, au privit în spațiu cu telescoape uriașe și chiar au încercat să observe modificări în comportamentul animalelor.

Patru minute și 28 de secunde. Atât a durat faza maximă a eclipsei de Soare, iar primii pământeni care s-au bucurat de spectacol, au fost locuitorii din Mexic. Fascinația generată de eveniment a adus valuri de turiști în cele 15 state americane – din Texas până în Maine – traversate de traiectoria zonei de umbră pe Pământ. Drept urmare, unele orașe au avut, luni, populația mai mult decât dublă. Hotelurile aveau toate camerele rezervate de luni de zile, iar vânzarea de obiecte și servicii – de la ochelari și tricouri, până la tatuaje – a explodat. Pe alocuri traficul pe șosele a fost complet blocat pe distante de kilometri de cei care au încercat în ultima clipă să gonească cu mașinile în speranța că vor ajunge într-un loc cu vizibilitate mai bună.

Mulți americani s-au adunat pe terenuri de fotbal pentru a se bucura împreună de spectacol.

Localnic: „Parcă simți un fior sau așa ceva. E ciudat, e un sentiment pe care nu pot să-l numești exact. Dar este o experiență uimitoare și mă bucur că eu și prietenii mei am decis să ieșim din casă”.

În schimb, locuitorii din New York s-au cocoțat pe zgârie-nori pentru a savura momentul. În timpul eclipsei, luna se interpune între Soare și Pământ, proiectând o umbră impresionantă care acoperă complet discul solar. Soarele este de aproximativ 400 de ori mai mare decât Luna, dar şi de 400 de ori mai departe. Este motivul pentru care cele două corpuri cereşti par a avea dimensiuni similare.

Și europenii au avut posibilitatea să vadă fenomenul, în timp real, cu ajutorul unei transmisiuni online realizate de NASA. De altfel, specialiștii Agenției au fost atenți la tot ce s-a întâmplat în cele câteva ore în care eclipsa totală de soare a traversat continentul nord american.

Nicole Rayl, Divizia de Heliofizică a NASA: „Energia produsă poate afecta uneori navele spațiale pe care le avem pe orbită, implicit GPS-ul, navigațiile. Iar eu, spre exemplu, mă bazez pe GPS ca să mă plimb chiar și prin cartier, căci altfel mă pierd. Dacă acele sisteme cad din cauza activității din spațiu, noi aici pe Pământ vom resimți puternic impactul”.

Din fericire, nu au fost raportate astfel de probleme. Un bărbat de 105 ani se poate lăuda că a văzut de-a lungul timpului 13 eclipse totale de soare. Trăiește în Texas, așa că n-a fost nevoie să se aștearnă la drum pentru eveniment. Printre locurile emblematice în care a fost vizibilă eclipsa totală se numără Cascada Niagara, unde spectacolul a fost de-a dreptul grandios. Însă, în partea canadiană, autoritățile au decretat „stare de urgenţă” pentru a face faţă afluxului de vizitatori. Pentru cei care au vrut să fie mai aproape de acțiune, două companii aeriene americane au organizat zboruri în cursul eclipsei și a fost bătaie pe bilete.

Warren Weston, meteorolog Delta: „Din păcate, aici, în Dallas, unde ne aflăm astăzi, cerul este în mare parte acoperit de nori, ceea ce vă strica experiența eclipsei pentru oamenii de aici, dar, din fericire, câțiva vom fi într-un avion”.

Pe de altă parte, sute de cupluri au ales să spună „da” în momentul de maximă intensitate a eclipsei.

Mireasă: „Sunt foarte încrezătoare, te iubesc și sunt fericită că sunt aici și fac asta”.

Mire: „Da, n-aș putea să fiu mai fericit! Te iubesc!”.