obezitateInfarctul, accidentul vascular cerebral, diabetul sunt doar câteva din bolile grave cu care ne confruntăm tot mai des, inclusiv din cauza kilogramelor în plus. Să adopți un stil de viață sănătos nu este ușor, spun specialiștii, însă consilierea psihologică îi poate ajuta pe cei care se luptă cu dieta. Ședințele de psihoterapie pot fi gratuite, cu o trimitere de la medicul specialist.

La 23 de ani, Anastasia povestește că a avut probleme cu greutatea încă din copilărie.

Anastasia: „Mâncam și pe ascuns. Îmi plăceau chipsurile, sucurile acidulate, până am ajuns la apogeul de 86 de kg”.

A urmat o dietă indicată de medic și în câteva luni a slăbit peste 20 de kilograme.

Specialiștii atrag atenția că, un copil, care are tendința de îngrășare încă de la grădiniță, necontrolat, tinde să devină obez înainte de a termina gimnaziul. Atlasul Obezității lansat de Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că, până în 2035, doi din cinci copii

Anca Pantea Stoian, medic primar diabetolog: „Copilul nu va alege un sandwich sănătos, el va alege un dulce, va alege o băutură carbogazoasă. Dacă în familie tipicul este de sedentar, stând la televizor, cu coșul de popcorn în brațe și băutura carbogazoasă seara la film, copilul va avea exact același comportament”.

Prof. dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cardiologie: „OMS zice că în zece ani vom avea o prevalență de 35-36%. Viitorul este aici, în România este de 36%. Trebuie să fie discutată în școli. E bine că acum avem medicamente, dar e important să se schimbe și stilul de viață”.

Cauzele obezității pot fi multiple: mâncare multă și nesănătoasă, factori genetici, stres, anumite medicamente, somnul neregulat, probleme hormonale. obezitateobezitate

Prof. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog: „Odată instalată obezitateobezitate

Pentru a preveni aceste probleme, Universitatea de Medicină din București a lansat campania „Controlează obezitate