O femeie a apelat după patru ani de la decesul mamei ei la un chatbot care putea „simula morții” din cauza disperării. Ea descrie rezultatul ca fiind unul „înfricoșător”.

Actrița Sirine Malas a fost despărțită de mama ei, Najah, după ce a fugit din Siria, țara lor de origine, pentru a se muta în Germania în 2015, scrie Sky News.

La Berlin, Sirine a născut primul ei copil – o fiică pe nume Ischtar – și și-a dorit mai mult decât orice ca mama ei să o cunoască. Dar înainte de a avea ocazia, femeia de 82 de ani a murit din cauza unei insuficiențe renale.

„A fost o forță călăuzitoare în viața mea”, spune Sirine despre mama ei. „Ea m-a învățat cum să mă iubesc. Totul a fost crud pentru că s-a întâmplat brusc”, spune femeia.

Durerea a fost insuportabilă, spune Sirine, iar după patru ani în care s-a luptat să își proceseze pierderea, a apelat la un instrument de inteligență artificială care pretinde că „simulează morții”.

„Când ești slab, accepți orice”, spune ea.

Utilizatorii completează un scurt formular online cu informații despre persoana pe care au pierdut-o, inclusiv vârsta, relația cu utilizatorul și un citat al persoanei respective.

Răspunsurile sunt apoi introduse într-un chatbot de inteligență artificială bazat pe GPT2 de la OpenAI, o versiune timpurie a modelului lingvistic mare din spatele ChatGPT. Acesta generează un profil bazat pe memoria utilizatorului cu privire la persoana decedată.

Astfel de modele sunt de obicei antrenate pe o gamă vastă de cărți, articole și texte de pe tot internetul pentru a genera răspunsuri la întrebări într-un mod similar cu un instrument de predicție a cuvintelor. Răspunsurile nu se bazează pe acuratețea faptelor.

La un cost de 10 dolari (aproximativ 7,80 lire sterline), utilizatorii pot trimite mesaje chatbotului timp de aproximativ o oră.

Pentru Sirine, rezultatele utilizării chatbot-ului au fost „înfricoșătoare”.

„Au fost momente pe care le-am simțit ca fiind foarte reale”, spune ea. „Au fost, de asemenea, momente în care m-am gândit că oricine ar fi putut răspunde în acest fel”.

Imitând-o pe mama ei, mesajele de la chatbot o întrebau dacă mănâncă bine și îi spuneau că o urmărește.

Proiectul are peste 3.000 de utilizatori, majoritatea dintre aceștia folosindu-l pentru a imita o persoană dragă decedată.

Jason Rohrer, fondatorul serviciului, spune că utilizatorii sunt de obicei persoane care s-au confruntat cu pierderea bruscă a unei persoane dragi.

„Majoritatea persoanelor care folosesc Project December în acest scop au ultima conversație cu această persoană dragă decedată într-un mod simulat și apoi merg mai departe”, spune el. „Sunt foarte puțini clienți care continuă să revină și păstrează persoana în viață”.

El spune că nu există prea multe dovezi că oamenii ar deveni „dependenți” de acest instrument și se luptă să renunțe la el.