Familia băiețelului din București, violat de două ori chiar la școală, se pregătește de procese.

Cazul a fost preluat pro bono de un avocat, care vrea să dea în judecată instituția de învățământ, pentru că nimeni de acolo nu a anunțat abuzurile și nici nu a făcut ceva ca să-l protejeze pe copil. Ba mai mult, mama acestuia a mers singură pe la toate instituțiile ca să depună acte și să demonstreze că fiul ei a fost batjocorit în timpul orelor de curs. Între timp, la conducerea școlii a fost numit un director interimar.

Victima, care suferă de tulburări de vorbire și comportament, avea doar opt ani când a avut loc primul abuz. Băiatul le-a povestit părinților abia după două săptămâni, când urmele deja trecuseră. Agresorul a fost identificat, dar pentru că avea doar 11 ani, cazul a fost clasat.

Cătălin Crăciunescu, avocatul familiei: „Însăși școala trebuia să ia măsuri pentru a estompa viitoarea agresiunea. Lucru pe care nu l-a făcut. Și iată-ne, după un an și jumătate, în 2023 decembrie, copilul a fost agresat din nou și încă o dată, după două luni de zile, nu s-au luat măsuri. În cadrul unei școli care, din contră, trebuie să protejeze un copil aflat într-o situație de incluziune socială, un copil cu probleme care trebuia protejat, trebuia să i se asigure personal suplimentar, lucru care nu s-a întâmplat și care urmează să-l dovedim în fața anchetatorilor”.

Din cauza problemelor sale de sănătate, băiatul nu a putut să spună cine l-a agresat. A doua oară, însă, a fost consultat de medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Cătălin Crăciunescu, avocatul familiei: „Negru pe alb, există o constatare științifică, medicală, cu privire la agresiunea sexuală asupra minorului”.

Fosta directoare a școlii nu a crezut că a fost vorba de un abuz, nici cu dovezile în față.

Fragment audio din ședința directoarei cu părinții, din patru martie 2024: „Sunt foarte multe persoane care nu spun adevărul! Eu vă spun clar: Sunt părinți care exagerează, sunt părinți care dau vina pe școală. Dacă doriți mai multe informații în legătură cu acel caz, mergeți la poliție”.

Mama copilului abuzat: „Toată lumea să plece care l-a făcut pe copilul meu să sufere. Că noi, ca părinți, nu mai putem! Eu una, psihic, nu mai rezist. Am ajuns toți trei să mergem la psiholog”.

Directoarea, care a țipat inclusiv la părinți, și-a dat demisia și a fost înlocuită.

Cristina Zamfira, directorul interimar al Școlii Nicolae Titulescu din București: „Vă rugăm să aveți puțină răbdare și să așteptați planul de măsuri pe care, împreună cu membrii de administrație, îl vom întocmi cât putem de bine”.

Între timp, la școala din sectorul 1 continuă verificările Corpului de Control al Ministrului Educației. Ancheta internă ar mai putea dura câteva zile, apoi oficialii au promis că vor face publice concluziile. Cu toate acestea, fosta directoare continuă să lucreze acolo, dar în calitate de profesor de matematică, cu mai puține responsabilități. Părinții au cerut și o mai bună securitate, având în vedere că la școala respectivă lucrează, în prezent, un singur paznic, deși școala are cel puțin trei căi de acces.