Ce se va întâmpla cu voturile republicanei Nikki Haley. Este întrebarea arzătoare a momentului, pentru echipele de campanie ale lui Donald Trump și Joe Biden, singurii rămăși în cursa alegerilor primare pentru candidatura la Casa Albă.

Haley a anunțat ieri că își încheie campania, după un rezultat dezamăgitor, dar previzibil, în scrutinul din așa-numită „Super Marți” electorală. Din 15 state, ea a reușit să câștige în unul singur.

Nikki Haley nu i-a oferit susținere lui Donald Trump, când a anunțat că părăsește cursa pentru nominalizarea republicană. Dar a transmis un mesaj împăciuitor.

Nikki Haley, fost candidat pentru nominalizarea republicană: „Depinde acum de Trump să obţină voturile celor care nu l-au votat din partidul nostru şi de dincolo de el. Şi sper să facă asta.”

Nici Trump nu a întins ramura de măslin. Într-un mesaj transmis pe propria rețea socială, fostul președinte s-a lăudat că a „spulberat-o” pe Haley în scrutinul multiplu de marți. Și i-a invitat pe susținătorii ei să-i dea lui voturile.

Potrivit analiștilor, majoritatea votanților lui Nikki Haley sunt acum într-o uriașă dilemă.

Votant Haley: „Nu vreau să votez pentru Trump. Mi se face rău doar când mă gândesc la asta. Voi scrie un nume pe buletinul de vot sau nu voi vota deloc.”

Votant Haley: „Cred că votanții lui Haley vor decide rezultatul alegerilor din noiembrie. Cine va câștiga aceste voturi va avea un avantaj important.”

Nu e de mirare, așadar, că și democrații s-au grăbit să le transmită un mesaj indecișilor. Și i-au chemat de partea lor pe independenți și pe republicanii care nu doresc încă 4 ani cu Trump.

Michael Tyler, directorul de comunicare al lui Joe Biden: „Cei care au fost de acord cu Nikki Haley când i s-a opus lui Trump în chestiunea negării rezultatului alegerilor din 2020, haosului și diviziunii pe care (Trump) le aduce cu sine, își pot găsi un loc în campania lui Joe Biden.”

Votant Haley: „Dacă vom ajunge să avem o cursă Biden versus Trump, va trebui să votez pentru Biden. Nu pot să votez pentru Trump din mai multe motive. Câteodată mă gândesc că nici nu merită să votez.”

Pe de altă parte, toți liderii republicani importanți, inclusiv veteranul Mitch McConneli, au anunțat public că îl susțin pe Donalt Trump, care a devenit de facto candidatul partidului lor la alegerile din noiembrie.

McConnell l-a învinovățit pe fostul președinte pentru asaltul „rușinos” asupra Congresului american, din 6 ianurie 2021. Iar presa americană scrie că cei doi nu au mai vorbit de mai bine de trei ani.

Mike Johnson, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților: „Cursa poate începe. Va fi o revanșă, iar acest lucru ne place. Cred că mesajul președintelui Trump e pe placul poporului american.”

Un sondaj realizat luna trecută arată că 19% dintre alegătorii americani se opun vehement atât lui Trump, cât și lui Biden.

Întrucât cursa din noiembrie se arată extrem de strânsă, acest electorat neafliliat ar putea decide viitorul președinte, dacă va merge la vot.