„Eu cred că Nehammer își va schimba decizia și poziționarea”

„Sunt șanse serioase pentru Klaus Iohannis la una dintre cele 3 funcții din UE”

„Posibilitatea ca România să fie atacată astăzi este aproape de zero. Este greu de anticipat cât va dura războiul. Dacă se mențin datele actuale, pare un război care va mai dura 3-5 ani”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a avansat într-o emisiune de televiziune posibilitatea ca România să adere la spațiul Schengen și cu frontierele terestre după 31 martie 2024.

Nicolae Ciucă susține că această posibilitate a fost avansată de cancelarul Karl Nehammer în discuția pe care acesta a avut-o cu premierul Marcel Ciolacu la București, în marja Congresului PPE.

„Abia intrăm de la 31 martie cu aeroporturile și porturile maritime. Tot de la 31 martie România va avea drept să acorde viză Schengen. Adică suntem la masa deciziilor în Schengen. Pentru cetățenii români este foarte importantă problema granițelor terestre pentru că știm ce se întâmplă, pentru fluidizarea businessului (…) În Austria au loc alegeri. Mesajul lui Nehammer de pe Twitter eu l-am înțeles ca fiind pentru alegătorii din partidul său. (…) Intrarea în Schengen va fi foarte curând. Va fi o chestiune care se va rezolva, veți vedea. (…) Karl Nehammer i-a spus (n.r. premierului) că există posibilitatea ca în funcție cum se pune în aplicare, din momentul 31 martie, deschiderea Schengen pe aeroporturi și porturi, să se ia după aceea o decizie pe terestru (…). Eu cred că Nehammer își va schimba decizia și poziționarea”, a declarat Nicolae Ciucă, președinte al PNL, într-un interviu la Prima News.

Și premierul Marcel Ciolacu a „garantat” zilele trecute, tot într-o emisiune de televiziune, că România va intra până la finalul anului 2024 în spațiul Schengen și cu frontierele terestre.

În aceeași emisiune de televiziune, Nicolae Ciucă a declarat că el crede că președintele Klaus Iohannis are șanse să obțină o funcție de top din cadrul UE:

„Din perspectiva mea și din discuțiile avute în PPE, sunt șanse serioase pentru Klaus Iohannis la una dintre cele 3 funcții din UE”.

Președintele PNL a susținut că mâine coaliția află rezultatul sondajului pentru candidații la Capitală dar formula de alianță este PSD-PNL, fără PUSL, partidul controlat de Dan Voiculescu.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, președintele PNL a spus că posibilitatea ca România să fie atacată astăzi este aproape de zero, dar crede că războiul din Ucraina ar mai putea dura încă 3-5 ani.

„România are cele mai bune, mai puternice garanții de securitate din istoria noastră. (…) Avem rachete Patriot, sisteme Himars, F16, urmează să primim sisteme de apărare de coastă, de ultimă generație. (…) Posibilitatea ca România să fie atacată astăzi este aproape de zero. Nu știm ce va fi peste câțiva ani. (…) România trebuie să devină atractivă pentru investiții în industria de Apărare. (…) Este greu de anticipat cât va dura războiul. Dacă se mențin datele actuale, pare un război care va mai dura 3-5 ani”, a susținut Nicolae Ciucă.

Tot în interviul acordat Prima News, Nicolae Ciucă a mai spus că el nu crede că Klaus Iohannis se va muta în vila RAAPPS care se renovează pe Bulevardul Aviatorilor.

Citește și